Annonse


Nei til fiber

Teleselskapet AT&T tar et kraftig oppgjør med de som mener fiber er det eneste saliggjørende og at xDSL med kobberlinjer er gammeldags.

Fiber eller kobber?

I følge selskapet, som er USAs største, er det ingen grunn til å satse på dyre, fiberoptiske kabler for å møte en utvikling der behovet for båndbredde øker dramatisk.

Konkurrenten Verizon satser stort på fiber, og hevder at det er nødvendig i en verden der video- og filmtjenester blir mer og mer dominerende og legger beslag på mer og mer båndbredde.

Gigabits mot Terabits

I dag er de raskeste private DSL-linjene på rundt 25 megabit pr. sekund. Man kan imidlertid oppnå hastigheter inntil 1,5 Gigabit pr. sekund, men det betinger at man bruker HDSL (High Data Rate Subscriber Line) – en teknologi form foreløpig bare er tilgjengelig for bedrifter.

Annonse


Med fiberopptikk kjører de raskeste linjene med svimlende 80 Gigabits pr. sekund. En typisk privat fiberkunde har imidlertid bare tilgang til 100 Megabits pr. sekund, men får sjelden mer enn 50 Megabits .

I Norge er det overveiende ADSL via tradisjonelle, kobberbaserte telefonlinjer som gjelder. Men fiberselskapene har bygget ut en god del, spesielt i Rogaland og Hordaland. Også deler av Østlandet og villaområder i utkanten av Oslo er nå i ferd med å bli utbygget.

Kilder:
Reuters
Wikipedia – DSL
Telenor

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse