INGEN ADGANG: Dettte er beskjeden som møter Iranere som vil holde seg oppdatert.

Annonse


Iran blokkerer YouTube

Det iranske prestestyret har den siste tiden slått hardt ned på internett og styggedommen nettet representerer. Den siste tida er både Wikipedia, YouTube, Amazon.com, filmsiden IMDB.com og New York Times blitt stengt,

Brukerne møtes med beskjenden «The requested page is forbidden» hvis man forsøker å komme inn på en av de aktuelle sidene fra Iran, skriver The Guardian.

Tregt nett

Men dette er ikke første gang presteregimet prøver å kontrollere folkets bruk av nettet. I oktober ble iranske nett-tilbydere tvunget til å begrense båndbredden til brukerne til 128 kbps, altså dobbel ISDN-hastighet. Målet med dette var å gjøre det vanskeligere å hente musikk, film og tv-programmer via nettet.

Iran er et av 13 land som nylig ble utpekt som «fiender av internett» av organisasjonen Reportere uten grender. I konkurransen om hvilket land som blokkerer flest nettsider ligger Iran på andreplass, kun
overgått av Kina.

Annonse


Mange blogger

Samtidig er Iran ledende blant landene i Midt-Østen når det gjelder antall nettbrukere. Det anslås av om lag 7,5 millioner Iranere bruker nettet regelmessig og rundt 100.000 har sin egen blogg.

Iranske myndigheter meldte i forrige uke at iranske nettsider skal renses for «umoralsk og ulovlig» innhold som kan være en «trussel mot landet nasjonale enhet eller religiøse tekster og symboler». Iranske studenter klager over at restriksjonene ødelegger muligheten til fri forskning.

Sensurbølgen i Iran rammer imidlertid ikke bare nettet. Hundrevis av bøker er blitt forbudt og mange har fått parabolantennene sine beslaglagt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse