DÅRLIG LYD? Om lyden er for dårlig er i alle fall Porsche Designs DAB-radio lett å se på.

Annonse


– For dårlig lyd på DAB

NRK og P4 sender radio i en langt dårligere kvalitet i det digitale radionettet enn Stortinget la til grunn da det nye dab-nettet fikk grønt lys i 1998, skriver Dagens Næringsliv.

Professor Sverre Holm har funnet ut at bare én radiokanal i DAB-nettet ligger innenfor Stortingets kvalitetsstandard. Digital DAB-radio skulle få en lydkvalitet på linje med lyden fra CD-plater, men det har vi sett lite til.

Professor Sverre Holm ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo påpeker nå at NRK og P4 på langt nær leverer publikum den lydkvalitet i sine DAB-sendinger som Stortinget forutsatte for åtte år siden.

Minumum 192 kbit/s

Stortinget definerte den gangen overføringskapasiteten for en akseptabel stereosending til mellom 192 og 256 kbits/s.

Annonse


Sverre Holm fant den 2. november i år at bare én radiokanal i dab-nettet lå innenfor Stortingets kvalitetsstandard: NRK Radio Oslofjord som sendte med 192 kbits/s. De øvrige kanalene, inkludert NRK Alltid Klassisk og NRK Alltid Folkemusikk, ligger langt under dette.

Flere kanaler

Radiokanalene velger dette fordi de på denne måten får plass til langt flere kanaler i nettet som har begrenset kapasitet. Musikk, særlig akustisk musikk som klassisk og folkemusikk, vil dermed komme ut med langt mindre av nyanser og dynamikk i behold.

Sverre Holm sier han reagerer på at radiokanalene er i ferd med å sette en radiostandard her i landet i strid med Stortingets forutsetninger.

– Jeg håper vi kan unngå engelske tilstander der det aller meste av DAB-sendinger går i 128 kbits/sek. Dette burde interessere alle kulturinteresserte, sier Sverre Holm.

Kvalitet teller ikke

NRKs radiosjef Øyvind Vasaasen forsvarer NRKs DAB-prioriteringer.

– Vi gjør det samme som alle andre gjør når det gjelder DAB-sendinger.

– Jeg synes du tolker dette altfor strengt. Vi mener dette er innenfor rammene som stortingsmeldingen streker opp. Dette med CD-kvalitet er alle gått bort fra. Det ble nok skrevet i den første digitale rus, sier Øyvind Vasaasen til avisen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse