Annonse


Tilbyr sæd og egg på nettet

Det medisinske fagmiljøet som driver forsvarlig kunstig befrukting fortviler nå over alle «frilanserne» som tilbyr kunstig befrukting på nettet. I USA alene er det snakk om en industri som nå antas å tjene tre milliarder dollar (om lag 18,5 milliarder norske kroner) i året.

Få vakre, intelligente barn

Denne industrien teller alt fra godkjente medisinske klinikker til privatpersoner som gjerne vil selge en sædcelle eller to. Tilbudene er ledsaget av lovnader om gode gener, høy intelligens og pent utseende hos donoren.

Både sæd fra menn og egg fra kvinner fallbys, og enkelte sammenligninger situasjonen med William Gibsons science fiction-roman «Neuromancer», der det finnes et stort uoffisielt marked for avansert medisinsk teknologi.

– Mer trøblete enn klær

– Det er ikke overraskende at mye av denne forretningsvirksomheten flytter ut i Cyberspace. De fleste synes det er OK å kjøpe et klesplagg fra kjeden Lands End på nettet, men det er trøblete å kjøpe egg på et offentlig sted, sier professor Debora Spar ved Harvard Business School til nyhetsbyrået Reuters.

Annonse


Professor Spar mener de færreste er klar over apparatet som kreves for å foreta en vellykket kunstig befruktning. Det er langt fra snakk om å legge eggene i handlekurven og vente på barnet.

Ikke godkjent

Det finnes flere godkjenningorganer for slik virksomhet i USA. Det føderale organet Food and Drug Administration (FDA) har bestemmelser for kommersiell omsetning av menneskelig vev. Mens American Society of Reproductive Medicine (ASRM) og Society for Assisted Reproductive Technologies (SART) lager bransjestandarder for befruktningsklinikker.

I følge befruktningsspesialisten dr. Dre Moffitt ved en klinikk i Arizona er de færreste av de som tilbyr egg og sæd på nettet godkjent av noen av disse intansene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse