NERD: : En sann hedersbetegnelse!

Annonse


Verdens ti største nerder

CNET News har laget en uhøytidelig liste over de ti største nerdene i verdenshistorien. Og det er virkelig en blandet forsamling.

1: Nikola Tesla var en supernerd. Serbisk fysiker og oppfinner med over 700 patenter. Et av festtriksene hans var å sende store menger strøm gjennom lufta via en såkalt Tesla coil. Han viet sitt liv til utrolige eksperimenter med elektrisitet og regnen som skaperen av vekselstrøm. Oppfant lysrøret og den første trådløse radioen. Sa fra seg Nobelprisen i fysikk fordi han ikke ville dele den med Thomas Edison. De siste årene av sitt liv jobbet han med et dødsstrålevåpen, som det som kjent ikke har blitt noe av ennå. Døde blakk og alene på et hotellrom i New York i januar 1943, 86 år gammel.

2: Steve Wozniak stiftet Apple sammen med Steve Jobs i 1976. Mens Jobs var entreprenøren, tok Wozniak seg av jobben med å konstruere den første Apple-maskinen i garasjen til Steve Jobs. Målet var ikke å tjene penger, men å imponere vennene i datamaskin-klubben han var medlem i.

3: Den britiske matematikeren Alan Turing regnes som en av de beste kodeknekkerne gjennom tidene. Foruten å knekke mange av tyskernes koder på egenhånd under andre verdenskrig, klarte han også å knekke koden til Enigma-maskinen noe som var regnet som umulig. Til tross for innsatsen han hadde gjort for fedrelandet endte Turings liv i tragedie. I 1952 ble han dømt for å ha hatt et homofilt forhold, noe som den gang ble regnet som en straffbar mental lidelse. For å slippe unna fengselsstraff gikk han med på å ta østrogensprøyter, noe som skulle dempe seksualdriften. Bivirkningene var at han fikk kvinnelige former. Som følge av dommen mistet han sikkerhetsklareringen og tok sitt liv to år senere.

Annonse


4: Bill Gates er kanskje den første folk tenker på når temaet er nerder og han trenger knapt noen presentasjon. Gates har påvirket hverdagen til de fleste av oss. Han stiftet Microsoft i 1975, noe som har gjort ham til verdens rikeste person. I dag vier han mye av tiden sin til å gi bort penger.

5: Den britiske matematikeren Charles Babbage regnes som den første som fikk ideen til en programerbar datamaskin. Han forsøkte å bygge maskinen i 1830-åra, men dårlig økonomi gjorde at den aldri ble ferdig. Først i 1989 bygde noen studenter en fungerende maskin basert på tegningene til Babbage, noe som beviste at verden kunne hatt en programmerbar regnemaskin allerede på 1830-tallet, om Babbage hadde fått penger til konstruksjonen.

6: Diogenes. Gresk filosofihistoriker som levde på 200-tallet. Sin tids Sokrates og visstnok en av de særeste nerdene gjennom tidene. Diogenes brukte mange år av sitt liv på å bo i en tønne utenfor et tempel i Aten og skrev et tibindsversk om greske filosofers liv og lære. Da Alexander den Store kom for å besøke ham i tønnen skal kommentaren fra Diogenes ha vært: «Flytt deg, du skygger for sola.»

7: Tegneren Heath Robinson tegnet fantastiske dingser og maskiner. Nerdestatusen hans blir forståelig når man ser tegningene. Han illustrerte også en av eventyrbøkene til H.C. Andersen.

8: Linus Torvalds er kjent som mannen bak operativsystemet Linux. Et system som brukes av millioner verden over. Han er gift med Tove Torvalds som er finsk mester i karate.

9: John Von Neumann, ungarsk-amerikansk matematiker som skrev om matematikkens grunnlag, gruppeteori, Hilbertske rom og operatorer. Boken «Grundlagen der Quantenmechanik» (1931) var av stor betydning for utviklingen av moderne atomfysikk og hydrogenbomben. Neumann hadde noen underlige vaner. Blant annet var han kjent for kjøre bil mens han leste bøker. En uvane han ble arrestert for flere ganger. Mot slutten av livet var han en pioner innen konstruksjon av elektroniske regnemaskiner. En selskapsløve av dimensjoner som aldri spyttet i glasset. Lærte seg gresk som seksåring.

10: Rob Malda startet Slashdot i 1997. En side som siden har blitt et av verdens mest populære nyhets- og debattfora. Han fridde til Kathleen Keen via Slashdot i 2002.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse