OMSTRIDT:  Heller ikke i Norge har Google News vært ukontroversielt.

Annonse


Bråk om Google News

Den engelsspråklige versjonen av Google News har vært på nett siden april 2002, og i går ble den populære reklamefrie tjenesten endelig lansert på norsk.

Men nå har Mediebedriftenes Landsforening (MBL), bransjeorganisasjonen til norske mediebedrifter, bedt Google slutte å bruke bilder på den norske versjonen av Google News.

– Google befinner seg i farlig farvann. Om det ikke foreligger godkjennelse for bruk av bilder på Googles nyhetstjeneste, er det problematisk, sier MBL-leder Olav Mugaas til Dagens Næringsliv.

Lovbrudd

MBLs jurister gikk grundig gjennom news.google.no på lanseringsdagen.
– Vi reagerte umiddelbart på bildebruken, sier juridisk fagsjef Pernille Arneberg Børset i MBL.

Annonse


MBL sendte allerede i går ettermiddag brev til Google Norge og Google News’ produktsjef, Nathan Stoll. I brevet påpeker MBL at bruken av bilder på Google News er i strid med norsk åndsverkslovgivning dersom det ikke er gitt tillatelse fra den enkelte rettighetshaver – altså avisene bildene er hentet fra.

– Vi håper Google tar signalene og innretter seg etter norsk lov, sier Mugaas.

Avviser

Nathan Stoll avviser foreløpig kritikken.
– Jeg får flere telefoner fra folk som klager over at de ikke er med på sidene våre, enn utgivere som bryr seg om opphavsrett, sier han til Dagens Næringsliv.

Men i Danmark støtte Google på flere opphavsrettslige problemer, noe som gjorde at lanseringen som skulle skje samtidig i alle de skandinaviske landene, ble utsatt. Dermed blir det ikke noe av news.google.dk med det første.

– Loven er helt klar. Det er ikke tillatt for en nyhetstjeneste som Google News å lenke opp saker fra andre nettsteder uten å innhente tillatelse først, sier sjefjurist Holger Rosendal i Danske Dagbladers Forening.

Google skal nå ha sendt brev til samtlige danske aviser og bedt om tillatelse til å lenke til saker på nyhetstjenesten. Flere danske medier har imdlertid sagt nei.

Det er nå 38 regionale utgaver av Google News tilgjengelig på 16 ulike språk. Ingen av utgavene har reklame, så foreløpig er det helt i det blå hvordan Google skal tjene penger på nyhetssidene sine.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse