_MG_2846

Annonse


Slik er BlackBerry

Den karakteriseres som en businessmanns beste venn. Og det jeg jo i stor grad en riktig beskrivelse. Denne mobiltelefonen/e-post-maskinen er tross alt et av de beste alternativene for enkel og praktisk e-post-tilgang på farten. Selv om det finnes mange konkurrenter, er få av disse like elegang gjennomført.

Men BlackBerry 8700g, som modellen heter, krever litt av brukeren, og dermed spørs det om produktet vil føre til de samme hysteriske tilstandene som i det store utland.

Først og fremst kan du ikke kjøpe den, per i dag. Enheten selges kun til bedrifter, som tegner en avtale med leverandøren TrigCom. Men det jobbes med en løsning for privatpersoner, så vær tålmodig.

Dessuten må du binde deg til TrigComs egne abonnement. Du må med andre ord gi avkall på din gamle Telenor- eller NetCom-avtale. Bedriften må også installere en egen server som håndterer e-post mot BlackBerry. Det er altså noe upraktisk og kostbart, men vi skal ikke debattere den biten her og nå, vi lurer først og fremst hvorvidt det funker.

Annonse


Elegant e-post-løsning

Og det gjør det definitivt. Å håndtere e-post går omtrent like raskt som å sende og motta SMS-meldinger. Delvis takket være det velfungerende QWERTY-tastaturet, og delvis det kjappe og brukervennlige operativsystemet. Plutselig skjønner vi hvor mye god hastighet på programvaren er verdt. Det er altså snakk om push-e-post, som dukker opp på BlackBerryen din samtidig som den dukker opp på serveren. Takket være en komprimeringsteknologi er datamengden svært liten, og det er opp til deg å velge hvilke e-poster du vil laste ned i sin helhet. Det samme gjelder eventuelle vedlegg.

Det er på en måte ingen dramatisk nyhet å kunne lese e-post på mobilen, men det er bare så elegant med denne løsningen her.

Hele navigasjonen foregår via et skrollehjul plassert på høyre side av enheten. Du hopper raskt gjennom diverse menyikoner, klikker det inn for å gå inn på programmene. Ytterligere klikk åpner en funksjonsmeny som er relevant til det programmet du er inne på. Så jobber du med e-post, får du logisk nok alle relevante alternativer på denne funksjonsmenyen.

_MG_2853

KLIKK HER FOR BILDER AV BLACKBERRY 8700g

Gode taster

Som businesstelefoner flest har altså BlackBerry et fullstendig tastatur plassert under skjermen. Tastaturet er faktisk blant de aller beste vi har prøvd på slike telefoner. Med god avstand mellom tastene og akkurat riktig motstand, blir inntastingen så komfortabel den kan bli, i alle fall for våre fingre. Norske bokstaver er tilgjengelige ved å trykke på “a”-tasten og skrolle gjennom alternativene.

Telefonen ellers byr ikke på dramatisk mange funksjoner. Du har naturligvis muligheter til sedvanlige SMS- og MMS-meldinger, det er forhåndsinstallert et par chatteklienter, kalender, notatblokk, et og annet spill, fotoalbum og diverse. Som forventet fra en moderne mobiltelefon. Litt mer interessant er nettleseren. Den er faktisk overraskende rask, til tross for at telefonen ikke søtter noe kjappere enn EDGE (ingen 3G eller WLAN her). Selv om HTML-sider tradisjonelt ikke ser spesielt bra ut på slike enheter, er det i alle fall et godt alternativ på farta.

Ikke multimedia

Garvede mobilbrukere vil også muligens savne funksjoner som kamera eller medieavspilling, noe som tross alt er virkelig vanlig i dag. BlackBerry 8700g er definitivt ingen underholdningstelefon, til og med skjermen bruker kun 65.000 farger, som i disse dager begynner å bli lite. Likevel er skjermen lyssterk og meget klar, egentlig ikke noe å klage på.

Og vi er også litt usikre på om mobilens estetiske utforming, med litt merkelig mørkeblå farge, vil nødvendigvis slå an hos alle. Ikke at utseende teller i så stor grad for denne modellens målgruppe.

Vi skal avstå fra å lage en fullstendig test av telefonens funksjoner i denne artikkelen. BlackBerry 8700g er fremdeles i veldig stor grad en nisjeprodukt, og ikke ment for massemarkedet foreløpig. Men den er definitivt interessant og svært lett å bruke, og vi kommer til å følge med på hvordan det går med norgeslanseringen, spesielt den dagen privatbrukere også vil kunne tegne et abonnement hos TrigCom og kjøpe seg en BlackBerry (til saftige 4.990 kroner).

KLIKK HER FOR BILDER AV BLACKBERRY 8700g

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse