STEILE FRONTER: Det hardner til i den norske DAB-debatten, her illustrert ved en DAB-radio i Porsche-design.

Annonse


Full krig i DAB-debatten

Leder per Morten Hoff i IKT Norge mener debatten om neste generasjons radioformat i Norge er i ferd med å spore fullstendig av, etter at Hans Petter Danielsen, leder i Digitalradioutvalget i Norge, i en kronikk spekulerer i om den samme Hoff er avgått ved døden.

Erklært død

Bakgrunnen er en langvarig strid mellom IKT Norge og DAB-forkjemperne om hvorvidt DAB er egnet til å bli Norges neste radioformat.

I denne forbindelse har Hoff flere ganger erlært DAB som død, blant annet fordi han mener den valgte lydstandarden, MP2, ikke holder mål i forhold til NTVs valgte standard for det digitale bakkenettet, MPEG4.

– Debatten på et lavmål

– På hjemmesiden til HC Andersen som er importør av DAB radioer, og som endog har fortalt til media at han har pantasatt huset sitt for å importere DAB- radioer, har Hans P Danielsen i P4 skrevet et innlegg mot undertegnede under tittelen «DAB lever – men er IKT-Norges generalsekretær død?». Jeg er nå ikke prippen og har vært ute en vinterdag før, men å bringe diskusjonen ned på dette nivået er lavmål, skriver Hoff i en e-post til ITavisen.

Annonse


Tidligere TV- og radiokjendis HC Andersen har engasjert seg sterkt i DAB-debatten, blant annet i egenskap av sin rolle som importør av DAB-radioer til Norge. På Selskapet HCAG sine hjemmesider bruker man mye spalteplass på å imøtegå Morten Hoffs påstander om at DAB ikke holder mål. Begge parter anklager hverandre for desinformasjon og lettvint omgang med sannheten.

Vil slukke FM-nettet

DAB (Digital Audio Broadcasting) er den rådende standard for digitale radiosendinger i Norge. Den er allerede adoptert av de store radiokanalene, og målet er å få slukket det gamle FM-nettet, som er svært kostbart å vedlikeholde.

Etter at det ble klart at flere land som i utgangspunktet hadde gått for DAB, blant annet Sverige og Storbritannia, mente teknologien nå var blitt utdatert, blusset den norske DAB-debatten opp med full styrke.

– Ikke konkurrerende teknologier

Per Morten Hoff og IKT Norge mener at Norge nå i stedet bør velge den nye standarden DMB. Bakgrunnen er at organisasjonen WorldDAb har skiftet navn til WorldDMB (Digital Multimedia Broadcasting). Bakgrunnen for dette er at WorldDMB, selv om hovedfokuset fortsatt vil være på radiosendinger, også vil legge til rette for de medlemmene som har multimedia og mobil-TV som sitt hovedfokus. WorldDMBvil ikke være med på at DAB og DMB er konkurrerende teknologier.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse