windows-vista2

Annonse


Windows Vista endelig ferdig

Microsofts nye operativsystem, Windows Vista er endelig ferdig. Operativsystemet, som er det første virkelig nye fra Microsoft siden Windows XP ble lansert i 2001, har blitt rammet av utsettelser gang på gang, men nå er det klart til bruk etter fem års utvikling. Systemet lanseres over hele verden den 30. januar neste år.

Gold-versjonen, eller RTM-versjonen (Release to Manufacturing) som er versjonen som brukes i selve produksjonen av DVD-ene ble ferdig i går, 8. november, melder AFP.

Seks versjoner

Det blir seks versjoner av Vista, som alle kommer på den samme DVD-en. Tre for business-brukere, to for hjemmebruk og én versjon – Windows Vista Starter – beregnet på land der de ikke tar copyrighten så veldig alvorlig.

De andre variantene er: Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise og Windows Vista Ultimate – versjonen som har alt. Som er den alle som leser dette egentlig vil ha.

Annonse


Prisene i USA starter på 100 dollar – 650 kroner, den dyreste versjonen vil koste 399 dollar – 2.500 kroner. De norske prisene er ventet å bli bli noe høyere.

-Bunnsolid

-Dette er en god dag for oss. Vista er et bunnsolid operativsystem. Dette er en viktig milepæl for Microsoft, sier Jim Allchin, plattformsjef i Microsoft på en pressekonferanse i går.

Fem språkversjoner er allerede klare: Fransk, spansk, japansk og engelsk i to varianter.
I januar vil Vista være tilgjengelig på ytterligere 18 språk. Etterhvert vil operativsystemet foreligge på rundt 100 språk. Til sammenligning er Mac OS X kun tilgjengelig på 16 språk.

Hva er nytt?

Den mest framtredende nyheten i Vista er det nye brukergrensesnittet «Aero», litt fluffy greier inspirert av OS X. Heldigvis kan dette slås av for de som foretrekker det gamle Windows 2000-utseendet.

Videre er søkefunksjonen helt ny og sikkerheten skal være kraftig forbedret i forhold til tidligere windows-versjoner. Nettverk-, lyd- utskrift- og videokomponentene er også helt nye.

Vista-utviklingen

Mai 2001: Utviklingen av Longhorn, utviklernavnet for Vista, starter.
2002: Første build av Longhorn.
Høsten 2003: Første lanseringsdato. Utviklerne opptatt med å skrive Windows XP SP 2.
2004: Microsoft opplyser at de vil foreta omfattende endringer i utviklingen.
Sommeren 2005: Longhorn endrer navn til Windows Vista, testprogrammet begynner.
September 2005: Microsoft innrømmr at utviklingen av Vista ikke går så veldig bra.
Mars 2006: Planene om en lansering i 2006 forkastes.
September 2006: Den endelige prøveversjonen av Vista lanseres.
November 2006: Vista lanseres for profesjonelle brukere.
Januar 2007: Vista slippes til hjemmebrukerne.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse