FORBUDT: Har iPoden en naturlig plass på kontoret?

Annonse


Vil forby iPod på jobb

Ifølge en fersk undersøkelse lytter en firedel av britiske arbeidtakere til musikk på mp3-spilleren sin i tre timer i løpet av en vanlig arbeidsdag, skriver Forbruker.no.

Nå er enkelte arbeidsgivere lei av ansatte med hodetelefoner og velger å forby bruk av iPod eller andre mp3-spillere på arbeidsplassen.

Kan være positivt

Men effekten av mp3-spillerne er ikke nødvendigvis negativ for arbeidsgiverne. Psykolog Martin Corbett ved Warwick Business School mener at musikkspillere kan gjøre arbeidstakerne mer effektive.

– I et åpent kontorlandskap er dette den eneste muligheten mange har til å skaffe seg rom, understreke sin individualitet, distansere seg fra en irriterende kollega eller lukke en usynlig dør slik at de kan konsentrere seg, sier han til BBC.

Annonse


Arbeidsgiverne er ikke like positive.

– Vi er bekymret for at lytting til musikk kan ødelegge konsentrasjonen og resultere i mindre produktive arbeidere, sier Martin Edwards i advokatfirmaet Mace & Jones til nettstedet Personnelltoday.com.

Mange er enige med ham, og hele tre av ti engelske sjefer vil nå forby bruk av MP3-spillere på arbeidsplassen.

Også i Norge

– Dette ligger under arbeidsgiverens styringsrett, sier Ove Magnus Halkjær, informasjonssekretær i Handel og Kontor til Forbruker.no.

– Om det er tilrådelig å lytte til en MP3-spiller i arbeidstiden vil variere med hvilke arbeidsoppgaver du har. Sitter du for eksempel på en kundetelefon vil det jo være umulig, sier han.

I andre tilfeller tror Halkjær at det kan slå heldig ut at de ansatte lytter til musikk.

– Jeg vet at grafisk personale bruker mp3 i arbeidstiden, og kanskje blir de inspirert av det. Andre er kanskje plaget av trafikkstøy, og vil kunne kompensere med musikk, forklarer han.

Halkjær fraråder uansett arbeidsgiverne å trumfe gjennom et forbud mot mp3-spillere.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse