Annonse


Kjør Mac OS X på PC

En kjent OS X-hacker har skrevet kode som gjør det mulig for PC-brukere i å benytte OS X-operativsystemet. Det er neppe tilfeldig at vedkommende kaller seg Semthex, som ligner faretruende på , sprengstoffet som terrorister ofte benytter seg av.

Lovlig med kommandolinje

Selskapet demonstrerer på sine nettsider hvordan de har fått dette til, men gjør samtidig oppmerksom på at du bryter loven dersom du benytter koden slik den er tenkt.

Du kan imidlertid fullt lovlig kjøre OS X uten grafisk grensesnitt, hevder hackeren. Men dette har bare interesse for Unix-programmerere og andre datakyndige som elsker å jobbe med kryptiske kommandoer i kommandolinjemodus.

Aldri si aldri…

Slik det er nå kjører en Windows-maskin med Semthex-systemet bare OS X i såkalt enbrukermodus, som er nivået før det grafiske grensesnittet starter.

Annonse


Skal du bruke Apples skrivebord, med ikoner, menyer og andre funksjoner, må du bruke Apples såkalte Apples TMP (Trusted Platform Module)-nøkler. Og disse gir de absolutt ikke fra seg.

Det er med andre ord ennå en stund til vanlige Mac-entusiaster kan kjøpe seg en Dell, avinstallere Windows og kjøre sitt favoritt-operativsystem.

Men Semthex-eksperimentet er en start, og har fått mye skryt på fora der utviklere og programmerere ferdes. Og bildene på bloggen der også koden ligger, viser tydelig at det er fullt mulig å kjøre OS X på en PC, med grafisk grensesnitt og det hele.

Snart Mac på PC?

Da Apple i fjor gikk over til Intel-plattformen, ble det spekulert høyt i om vanlige Windows-PCer nå ville kunne kjøre Apples operativsystem Mac OS X. Det ble sagt at Apple selv hadde en PC oppe og stå med OS X, og at de på sikt planla å lisensiere ut operativsystemet til alle.

Slik ble det ikke. I stedet fikk Mac-brukere anledning til å kjøre Windows på sine Intel-maskiner. Først gjennom Apples eget program Boot Camp, og deretter gjennom programmet Parallels.

Tiden vil vise om Semthex-stuntet er starten på et frislipp av OS X for PC-verdenen.

Du finner dokumentasjon og kode på semthex.freeflux.net

Oppdatert 26/10-2006: Det er allerede mulig å kjøre Windows på PC med OSX86. Men heller ikke her er det lov å bruke det grafiske grensesnittet, og bare versjon 10.4.4 kan brukes. Det nye er at også 10.4.8 nå kan benyttes – om man er villig til å bryte loven. (Takk til innsender digg i kommentarfeltet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse