MUSIKK TIL ALLE: Det tok én uke før noen kom opp med en metode for å fjerne restriksjonene på Music for the Masses.

Annonse


Allofmp3 forbudt i Danmark

Det ble klart etter en avgjørelse i «fogedretten» i København i går.

Internettleverandøren Tele 2 møtte plateselskapene representert ved IFPI i retten og domstolen slo fast at det er internettleverandøren som har ansvar for hva brukerne foretar seg på nettet.

Resultatet blir derfor at Tele 2 og andre internettleverandører i Danmark må finne en måte å blokkere adgangen til nettsteder som betraktes som ulovlige.

Ifølge Computerworld.dk kan avgjørelsen også få konsekvenser for de andre EU-landene.

Annonse


– Umulig

Både Tele 2 og resten av bransjen mener det er umulig å oppfylle vilkårene i dommen.

– Hvis man skal stenge adgangen, noe som ikke er mulig å få til 100 prosent, vil regningen komme opp i 100-millionersklassen, anslår Michael Brandt som representerte bransjeforeningen «Telekommunikationsindustrien» overfor Danmarks Radio.

Han får støtte av Tele 2 juridiske avdeling.

– Å stenge adgangen til Allofmp3 er kun mulig hvis vi stenger adgangen til hele nettet for alle våre kunder. Og det er vi ikke interessert i, sier Jens Breüner i Tele 2 til Computerworld.

Uenig

Retten er imidlertid ikke enig og mener at en enkel DNS-blokkering, som man bruker til å blokkere nettsider med barnepornografi er tilstrekkelig. Retten erkjenner at denne metoden er relativt enkel å komme rundt, men mener dette kun gjelder de mer avanserte brukerne.

Kjennelsen lar det for øvrog være opp til nettleverandørene å avgjøre hvordan de vil løse saken.

Rystet

– Hos bransjeorganisasjonen «Telekommunikationsindustrien» er man ikke i tvil om at dommen fra fogedretten vil få konsekvenser for hele bransjen.

– Vi er mildt sagt rystet over over dommen som betyr at vi nå må holde øye med hva brukerne foretar seg på nettet. Blokkering av adgangen til bestemte nettsteder vil heller aldri bli perfekt, sier Ib Tolstrup, direktør i Telekommunikationsindustrien.

Han frykter at saken vil få konsekvenser også for andre nettsteder.

– Dette kan jo spre seg til hva som helst. Neste gang kan vi bli bedt om å blokkere sider med ulovlig software eller noe tilsvarende. Uansett vil vi be om en kjennelse fra retten hver gang vi blir bedt om det, sier Tolstrup.

Slutten for Allofmp3?

Allofmp3.com har lenge vært i platebransjens søkelys for brudd på opphavsretten.

Kortselskapene Visa og Mastercard godkjenner heller ikke lenger betalinger til Allofmp3.

Kjennelsen fra «Fogedretten» er påkjært til en høyere rettsinstans så siste ord i saken er foreløpig ikke sagt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse