Annonse


USA-politi tar laptopen din

USAs kamp mot terror og økende satsing på sikkerhet ved sine flyplasser gir seg mange utslag. En av konsekvensene for vanlige reisende er stikkprøvene som foretas på bærbare PCer.

Borte i ett år

I følge en uformell undersøkelse blant medlemmer av organisasjonen Association of Corporate Travel Executives har mange opplevd at politiet tilsynelatende uten grunn har konfiskert laptopen deres.

I ett tilfelle ble laptopen borte i over ett år. Eieren har ennå ikke fått den tilbake. Han har heller ikke fått noe svar på når den vil bli returnert, og eventuelt i hvilken stand.

Ingen rettigheter

I følge amerikansk lov har politiet rett til å beslaglegge PCer på flyplasser og andre grenseoverganger uten nærmere forklaring. Det finnes ingen regler for hvor lang tid politiet kan beholde utstyret, eller hva de eventuelt skal kikke på eller gjøre med maskinen.

Annonse


Heller ikke sier loven noe om erstatningsansvar fra myndighetenes side, om laptopen skulle bli skadet eller ødelagt.

Informasjon på avveie

Det er alvorlig nok at en PC til flere tusen kroner forsvinner inn i lovens lange armer. Men de forretningsreisende er minst like bekymret for at forretningskritisk og konfidensiell informasjon skal komme på avveie.

Hvilken garanti har man for at ikke en utro politimann selger opplysninger videre til en konkurrent eller lekker informasjonen ved et uhell?

Utlendinger mest utsatt

Det eksakte omfanget av konfiskeringen er ikke kjent. Men sannsynligheten taler for at utlendinger er mer utsatt enn amerikanere.

Derfor er det nok best å la din private laptop ligge hjemme om du reiser til USA. Og om du reiser i jobben, er det tryggest å la senisitv informasjon ligge et helt annet sted.

Kilde:
New York Times (krever innlogging)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse