Bilde 1

Annonse


– Firefox kan vinne krigen

Den nye versjonen av Firefox har mye av det samme som Microsofts nye nettleser. Helt nytt er har anti-phishing, en funksjon Microsoft også har lagt stor vekt på.

Forbedringer

I tillegg har Firefox en rekke forbedringer av både søk, kartotekkort-funksjonen (tabs) , mulighet til å ta opp igjen nedlatinger av sider som mislyktes og innebygd ordbok.

Internet Explorer har i følge OneStat nå 86 prosent av markedet, mens Firefox har 11 prosent. Norske Opera har beskjedne 1 prosent.

kan true IE

Mange kommentatorer mener likevel at Microsoft nå kan bli truet av Firefox. I løpet av det siste døgnet har flere servere merket stor trafikk fra folk som skal laste ned den nye Firefox 2.0.

Annonse


Mottakelsen så langt har vært god. Gjennomgangsmelodien er at Firefox – i motsetning til IE7 – er enkel og grei uten for mye fiksfakserier. Den bare fungerer.

Mye i tillegg

Det som taler i mot en mulig seier for Firefox er den strenge «bare Windows» IT-politikken som mange bedrifter praktiserer. Samt det faktum at mange nettsider fortsatt er optimalisert for IE og dermed fungerer dårlig med andre nettlesere.

Opera lanserte sin versjon 9 i juni, med et vell av nye funksjoner. En av de mest spektakulære er egen søkemotor for BitTorrent.

Firefox klan imidlertid utvides nesten i det uendelige. Det finnes et vell av tilleggsprogrammer (plugins) på nettet, og bare fantasien setter grenser.

Her kan du laste ned de nye nettleserne:

Firefox 2.0 (Windows, Mac OS X, Linux – alle både på bokmål og nynorsk)
Internet Explorer 7 (bare USA-versjon – norsk utgave kommer i desember. Bare for Windows)
Opera 9 (norsk, nynorsk, Windows, Mac OS X, Linux, FreeBSD og Solaris)