UENIGE: Forbrukerombudet og Apple har fortsatt et stykke igjen før de blir enige.

Annonse


Kan fire i krigen mot Apple

Forbrukerombudet krever at Apple åpner opp sin nettbutikk for andre medieavspillere, og ikke bare Apples egen iPod-spillere. Kunder som i dag kjøper musikk på iTunes ikke spille denne av på musikkspillere fra for eksempel Creative.

Forbrukerombudet fikk i sommer et krast svar fra Apple som stort sett avviste de fleste kravene.

Siden da har de nordiske forbrukerombudsmyndighetene fra Norge, Sverige, Danmark og Finland hatt jevnlige møter sammen med Apple for å forhandle fram en løsning.

Jurist Lars Helgesen i Forbrukerombudet sier til digi.no at de nå håper på en enighet.

Annonse


Britisk lov

– Vi jobber med å se forskjellige løsninger og skal sammenfatte dette i et brev til iTunes som vi håper blir et fornuftig alternativ, sier han.

Noe av konflikten har fram til nå vært at iTunes reguleres av britisk lov. Forbrukerombudet mener at ettersom tjensten fritt markedsføres mot norske forbrukere, bør også tjenesten reguleres av norsk lov.

– Vi skal ikke være steile på at den skal underlegges norsk lov, dersom vi kan bli enige på noen vesentlige felter, sier Helgesen.

DRM

Den største uenighheten gjelder DRM.

Ifølge Forbrukerombudet er Apples DRM urimelig og i strid med norsk lov. Saken kan dermed ende i retten om partene ikke blir enige.

Det norske forbrukerombudet har full støtte fra Sverige, Danmark og Finland.
Noen av punktene har Forbrukerombudet allerede kommet til enighet med iTunes om, blant annet at kjøpsvilkår ikke skal kunne endres for allerede gjennomførte kjøp, men kun for for framtidige kjøp.