Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Bilde 1 (Ill.: Youtube)

Fjerner filer i stor stil

Etter press fra japanske TV-stasjoner, filmselskaper og plateselskaper fjerner YouTube hele 29 549 videoer fra nettsidene sine.

Den storstilte oppryddingsaksjonen ble satt i gang etter at den japanske opphavsrettighetsorganisasjonen JASRAC (Japan Society for Rights of Authors, Composers and Publishers) rettet en henvendelse til det populære videonettstedet.

Mye tyvegods

I henvendelsen heter det at organisasjonens medlemmer har funnet til sammen 29 549 filer med opphavsbeskyttet innhold på YouTube – alt sammen ulovlig sakset fra japanske filmer, musikkvideoer og TV-programmer.

YouTube viser mer enn 100 millioner videoklipp pr. dag. De fleste er amatørvideoer der vanlige folk morer seg med å vise seg fram. men svært mye av materialet er rett og slett tatt opp fra TV, DVD eller andre kommersielle kilder.

Umulig å kontrollere

YouTube lever i likhet med Google etter «det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse»-prinsippet. Det vil si at de fjerner materiale med en gang noen ber om det – det være seg advokater, myndigheter eller privatpersoner som føler seg uthengt.

Grunnen er at mengden av videoer er så stor at det er praktisk umulig å kontrollere hva som blir lagt ut til enhver tid.

Søksmål og avtaler

Google kjøpte nylig YouTube for 11 milliarder kroner. mange stiller seg nå spørsmål om YouTube og Google kan leve stort lenger med å videreformidle andres materiale ulovlig.

Flere innholdsleverandører har varslet søksmål mot begge. Samtidig har flere store filmselskaper inngått avtaler med YouTube.

Kilder:
arstechnica.com
BBC
USA Today
TGDaily.com

Stikkord: internett