Hopp til navigasjon Hopp til innhold
STOPPER FISKERNE: Opera 9.1 får innebygget beskyttelse mot nettsvindel.

Opera stopper nettsvindel

Norsk nettleser med innebygd anti-phishing.

Den norske nettleseren Opera jobber nå med versjon 9.1 av programvaren. Denne vil ha innebygget beskyttelse mot en av de største truslene mot dagens nettbrukere ? phishing.

Fisker etter kredittkortnumre

Tradisjonelle virus blir stadig mindre vanlig. Nettsvindel som phishing og spionvare tar i stedet over som den vanligste trusselen nettbrukere må forholde seg til.

Et klassisk phishing-forsøk foregår ved at brukeren får en e-post som leder til en falsk nettside der man blir forsøkt fralurt informasjon som kredittkortnummer, personnummer eller innloggingspassord.

– Siden er svartelistet

Når Opera versjon 9.1 er klar, vil brukeren få beskjed dersom man åpner opp en mistenkelig phishing-side:

Siden du forsøker å åpne er falsk, og er blitt svartelistet. Det er sannsynlig at du vil bli forsøkt fralurt personlig informasjon. Vi advarer mot å besøke denne siden.

Opera understreker at de ikke lagrer informasjon om brukerne på sine egne servere. De sender heller ikke informasjon til tredjepart. Opera benytter informasjon om mistenkelige sider fra en tjeneste som kalles GeoTrust. Her har man lang erfaring med mottiltak mot nettsvindel.

Når ikke de mest utsatte

Opera er ikke den eneste nettleseren med innebygde tiltak mot nettsvindel. Også Firefox 2.0, som nå er ute i Release Candidate 3, samt Internet Explorer 7 har tiltak mot nettsvindel.

Problemet med dette er at de nettbrukerne som er mest utsatt for nettsvindel, sjelden bruker siste versjon av nettleserne eller oppdaterer programvaren sin. God gammeldags sunn skepsis er derfor fortsatt den beste beskyttelsen mot nettsvindel.

Kilde:
Ars Technica
BetaNews

Stikkord: internett, programvare