Hopp til navigasjon Hopp til innhold
464814_eu_flag-741407

EU vil regulere videoblogger

Reguleringskåte politikere vil at de samme reglene som gjelder for kringkasting i Europa også skal gjelde for amatørvideo på nettet.

Dermed er det duket for at hver eneste video som legges ut på MySpace eller YouTube skal være godkjent av EU. Dette er neppe praktisk mulig på daglig basis, men vil opplagt skaffe ammunisjon til advokater som reiser erstatningssøkemål mot private bloggere.

Det nye EU-direktivet har fått navnet Television Without Frontiers Directive (Kringkasting uten grenser-direktivet), og har allerede møtt sterk motstand i de enkelte medlemslandene.

Vil stoppe «neste YouTube»

Særlig britiske politikere er i harnisk over et forslag de mener er helt ødeleggende for den blomstrende nettmediekulturen vi nå ser utfolde seg i hundretusener av blogger over hele Europa.

Storbritannias kringkastingsminister Shaun Woodward sier det slik til avisen The London Times:

– La oss si at du skal lage en nettside for rugbylaget ditt. Du skal laste opp noen bilder og legge inn en linke til den lokale sportsbutikken. Da vil du bli en «leverandør av levende bilder» i direktivets forstand og dermed pliktig til å inneha lisens og følge reguleringene.

– Lovene gode nok

Woodward mener at bestemmelsene i de eksisterende lovene i europeiske land er gode nok, med forbud mot barneporno, rasisme og hets. Han tror direktivet, dersom det går i gjennom i sin nåværende form, effektivt vil drepe det han kaller «det neste YouTube».

Det britiske Overhuset har satt ned en egen komité som skal se på virkningene av direktivet.

Stikkord: internett