Annonse


SPILLTEST: Battlefield 2142

Battlefield 2142 er ikke Battlefield 3. Såpass mye er klart fra første stund. Teknologien som ligger under er mer eller mindre identisk. Spillet bruker samme grafikkmotor. Og de fleste av elementene som dukket opp i Battlefield 2, returnerer i denne omgang.

Vi velger derfor å se på det nye spillet som et slags spin-off, men innholdsrikt nok til å forsvare en full pris. Det er tross alt et eget spill, som fint står på egne bein, ikke en tilleggspakke.

Til fremtiden

Som navnet tilsier tar 2142 oss vekk fra de kvasi-realistiske kampsonene fra de tidligere spillene, og plasserer oss i en fremtidig scenario der en ny istid har gjort byene på den nordlige halvkulen mer eller mindre ubeboelige, slik at menneskeheten så seg nødt til å bevege seg sørover. Selv om det foregår rimelig langt i fremtiden, har DICE likevel sørget for at spillet føles familiært.

Konfliktene avgjøres tross alt fremdeles med maskingeværer, kuler og nokså tradisjonelle kjøretøy som tanks og buggyer. Med visse unntak, men det kommer vi tilbake til. Poenget er jo at spillet skal ikke føles for fremmed for BF2-veteranene, det skal fremdeles ha den samme følelsen, men med noen nye tillegg. Sånn sett fungerer det veldig greit. Det er liksom ingen problem å hoppe inn i rollen som en av soldatklassene man kjenner til fra før (selv om det er justeringer, ingen dedikerte medics for eksempel), samtidig som det er nok av nytt innhold å ta tak i.

Annonse


Som de glimrende og grisetøffe mech-robotene du kan bruke.

Battlefield er ikke et spill som nødvendigvis vekker slike emosjoner i oss, men første gangen vi kjente bakken riste når en fiendtlig mech nærmet seg og våre lagkamerater begynte å skrike i redsel, da ble vi nervøse. Og enda bedre, når du selv entrer en slik en, enten som fører eller som våpenoperatør, føler du deg så mektig som det går an i dette spillet. Naturligvis inntil noen skyter på deg med et EMP-våpen, men det er jo en annen historie.

Kjøretøyene ellers er som sagt nokså tradisjonelle, du har ditt vanlige utvalg av små buggy-biler, mektige tanks og panserede mannskapstransportere. Og et par fete flyvende maskiner, selvsagt. Til tross for at disse kjøretøyene faller under tradisjonelle klasser, er de naturligivs høyteknologiske, ofte utstyrt med EMP og beskyttelsesmekanismer.

Postapokalyptisk

Områdene krigen foregår på varierer mellom nedsnødde, europeiske landsbyer, storbyer med uttallige sniperposisjoner, og nordafrikanske sletter med industrielle komplekser. Brettene er flotte og fulle av detaljer, egentlig som forventet fra et Battlefield-spill, og det er massevis av alternative ruter til målet, gjemmesteder og andre strategiske lokasjoner. Og som i Battlefield 2 kan én spiller bli valgt til Commander, og få komplett oversikt over krigssonen, kalle inn luftangrep og koordinere styrkene. Lagspill er nøkkelen.

Det er kun to fraksjoner med i denne omgang, de vestlige EU-styrkene og russisk/asiatiske-styrker kjent som PAC. Det er ingen dramatiske forskjeller de to i mellom, de ser faktisk rimelig like ut til og med. Men uansett hvilken fraksjon du velger, og hvilken klasse du holder deg til, er det en lang rekke unlocks og andre oppgraderinger som dyktige spillere vil jobbe seg frem til. Akkurat som i BF2, har du spilt det forrige spillet har du en ide om hvordan det hele fungerer.

Titaner i anmarsj

Halvparten av BF2142 vil altså være rimelig kjent for de fleste som har lekt med serien tidligere. Men den andre halvparten er noe helt nytt: Titan-modusen. Nemlig, serien har for første gang fått en ny spillvariant, og en som faktisk har mye å by på.

Prinsippet er som følger: To Titan-skip henger i luften på hver side av kartet. Poenget er selvsagt å ødelegge motstanderens Titan, ved å ta over missilutskytningsramper som er plassert rundt omkring på brettet. Når overtatt, begynner rakettene å nådeløst skyte mot det fiendtlige skipet, frem til dets skjold er ødelagt. Da kan storangrepet begynne, og når du og dine kommer dere inn på skipet, må en del mål ødelegges før selve reaktoren sprenges og slaget er vunnet.

Titan-modusen er en kul og interessant avveksling fra den tradisjonelle Conquest-spillbarheten. Det er på en måte ikke dramatisk annerledes, i prinsippet handler det fortsatt om å ta over og kontrollere viktige punkter, men det introduserer ny dynamikk inne i Titan-skipene, der nærkamp er mye mer vanlig, og lagsamarbeid blir enda mer essensielt.

Visuelt er det klart at BF2142 bygger på den samme motoren som forgjengeren, Battlefield 2, og det er kanskje ikke så avansert og flott som noen ferskere spill. Men når det er sagt, er det kunstneriske meget bra, designet er flott og det totale inntrykket er imponerende. Spesielt fordi brettene i BF2142 har det de tidligere spillene manglet: stemning. Det er nedsnødd eller regntungt, omgivelsene er triste og utbombede, vi føler virkelig at vi kjemper over restene av sivilisasjonen.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Ikke perfekt

Når det er sagt er det fremdeles en del tekniske problemer som henger igjen, blant annet alt for lang innlastning av brett, trege menyer, og det faktum at dagen etter at vi begynte å spille kom det allerede en patch. Og spillet er ikke en gang ute i vår del av verden.

Så BF 2142 bringer ikke dramatisk mye nytt. Det er BF2 i en ny setting, med en rekke justeringer og forbedringer, og en ny modus. Men det er ingen revolusjon for serien. Det tipper vi DICE sparer til Battlefield 3.

Hvor godt spill BF2142 er avhenger av de som spiller det. Som med tidligere titler i serien, og i og for seg nesten alle flerspillerspill, spiller du mot dyktige og seriøse mennesker, er potensialet enormt for fantastiske øyeblikk. Spiller du mot horder av respektløse fjortiser, vet du hva du får.

Men uansett, BF2142 er et flott, nytt kapittel i serien, det gjenstår bare å se hvordan det utvikler seg fremover. Så denne anmeldelsen er langt fra komplett, da et spill som Battlefield fortsetter å vokse sammen med sine spillere. Men ta det som et pekepinn: Det er mye moro å hente her.

PS: For de småparanoide – BF2142 leverer reklame til deg inne i spillet. Teknologien som sjekker IP-adressen din for å tilpasse reklamen til landet du kommer fra, berører ikke dine private filer som cookies eller surfehistorie eller andre filer som ikke er relatert til spillet. Så vet du det.

Annonse