Hopp til navigasjon Hopp til innhold
winvistaogo

Vista kan bare flyttes én gang

Windows XP kan avinstalleres og flyttes til en annen maskin så mange ganger du måtte ønske. Slik blir det ikke med Vista.

De som har kjøpt en kopi av Vista kan kun flytte denne til en annen maskin en eneste gang. Deretter må man kjøpe en ny lisens. Det kommer fram i den nye lisensavtalen for Windows, ifølge CNET.

Grunnen til endringen og den nye strengere praksisen er frykt for piratkopiering.

Misbrukt

– Dette ble misbrukt av pirater. De nye reglene er en klargjøring. Det er kun tillatt med en flytting av operativsystemet til en annen maskin, sier Shanen Boettcher i Microsofts Vista-avdeling.

Microsoft vil benytte de nye antipirat-tiltakene i Vista til å håndheve de nye reglense. Microsoft kan altså begrense funksjonaliteten i Windows-versjonen du har flyttet, helt til maskinen blir ubrukelig.

Egne regler

Det er egne regler for Windows-versjoner som kommer installert på nye PC-er. Disse kan ikke flyttes til en annen maskin i det hele tatt. I alle fall ikke på lovlig vis.

Lisensendringene berører også virtualization, altså tilfeller der man bruker Windows som et gjesteoperativsystem. Det er kun «Business»- og «Ultimate»-versjonen av Vista som kan brukes som gjesteoperativsystem.

Dette berører blant annet Mac-brukere som benytter Parallels til å kjøre Windows.

Stikkord: itavisen, laptop, programvare, windows