Hopp til navigasjon Hopp til innhold
MOBIL-TV: Denne telefonen kan motta TV-signaler via DAB-nettet.

DAB-TV på lufta

British Telecom i Storbritannia lanserer et omfattende tv-tilbud på mobilen. TV-signalene sendes i DAB-nettet.

Ny teknologi løser problemet med trege overføringer, og skal gjøre mobil-tv til allemannseie.

En helt ny form for mobil-tv er lansert i Storbritannia. TV-signalene kringkastes via DAB-nettet, og hver mobiltelefon er som en liten tv-mottager. Dermed unngås trege overføringer i mobilnettet. Den nye tjenesten har fått kallenavnet «telly-phone» – eller «tv-fon» på norsk.

Direkte

Å sende lyd og video krever svært mye av mobilnettet, og kundene har blitt skuffet over bilder som hakker og overføringer som stopper opp. Som de første i Europa lanserer Storbritannia en helt ny tjeneste, som endelig skal gi «ordentlig» tv på mobilen.

Sendingene går direkte på mobilen, og er identiske med de man kan se på tv-en i stuen.

– I stedet for å overføre tv-bildene til hver enkelt mobiltelefon, kringkaster vi signalene omtrent som med vanlig tv. Mobilen blir som en liten tv-mottager, og dermed spiller det ingen rolle om ti, hundre eller hundre tusen kunder skrur på mobil-tv-en samtidig, sier Dominic Strowbridge, som er markedssjef i British Telecom Movio.

Bruker dab-nettet

Den nye tv-tjenesten kringkastes via dab-nettet.

– Fordi dette er vanlig kringkasting, og ikke filoverføring eller streaming, får kundene en tv-opplevelse omtrent som de er vant til fra før. De kan bare trykke på knappen og zappe mellom kanalene akkurat som hjemme. Jeg tror dette er tjenesten folk har ventet på, og som endelig kan få mobil-tv til å ta av, sier Strowbridge.

For å få noe å fylle sendingene med, har British Telecom inngått avtaler med de mest populære, britiske tv-kanalene, blant annet BBC One, ITV1 og Channel 4.

Kilde:
Dagens Næringsliv (papir)

Stikkord: itavisen, Mobil