Hopp til navigasjon Hopp til innhold
GIR ETTER: Microsoft gir etter for EU-kommisjonens krav og åpner Vista-kjernen for konkurrerende produkter. (Ill.: Ill: Per Ervland/ITavisen)

Åpner Vista-kjernen

Microsoft gir nå etter for presset fra EU og åpner kjernen i operativsystemet Windows Vista for konkurrentene.

EU-kommisjonen har i lengre tid jobbet med å sikre Microsoft-konkurrentene like vilkår til tross for Microsofts markedsdominans. Et av de viktigste målene har vært å forhindre at Microsoft bruker sin dominerende markedsposisjon for å sabotere konkurrentenes virksomheter. Nå hevder Microsoft at de har etterkommet kravene.

Stengte for antivirus

I forkant av Vista har det vært mye støy, spesielt fra IT-sikkerhetsselskapene. Symantec og McAfee har vært i harnisk over at Microsoft har stengt dem ute fra Windows-kjernen. I utgangspunktet ville Microsoft bruke en egen ny teknologi, Patch Guard, til å holde uvedkommende utenfor Vistas kjerne. Problemet er at denne også stenger ute programvare fra antivirusleverandørene. Samtidig lanserer Microsoft sitt eget antivirusprodukt, Windows Live OneCare.

Åpner PDF-konkurrent for utviklere

Når det gjelder søk, har Microsoft gått med på å gi Windows-brukerne alternativer til sine egne søkeprodukter. Det betyr at man ikke lenger blir automatisk videresendt til MSN søk, men at man får opp en liste med alternative søkeprodukter.

Angående filformat gjelder dette XPS, som skal bli Microsofts svar på Adobes PDF. Her har Microsoft måttet si fra seg retten til å gå til rettssak om bruk eller opphavsrett til XPS. Dette skal gjøre det lettere for Åpen Kildekode-miljøer å ta formatet i bruk.

Positivt for Symantec

Med dette mener Microsoft at de har etterkommet EUs krav om å gi konkurrentene lik adgang til å lage tilleggsprodukter til Windows Vista, slik at Vista kan slippes i Europa som planlagt. EU-kommisjonen har fortsatt ikke vurdert endringene, men sier de vil fortsette overvåkingen av Microsoft. Symantec og McAfee reagerer positivt på tiltakene, men har ikke hatt tid til å se nøye på effekten av dem ennå.

Kilder:
Eweek.com
Dailytech.com

Les også Digi.no

Stikkord: windows