3G vokser nesten like fort som GSM gjorde på 90-tallet.

Annonse


100 Mbit/s i 3G-nettet i 2009

Farten i 3G-nettet har norske mobilbrukere sett lite til, men likevel er mobilleverandørene i full gang med neste omgang i kappløpet mot høyere hastigheter.

Nokia lover at de vil ha både basestasjoner og mobiler på markedet i 2009 som støttet neste generasjont turbofart, forkortet LTE.

Ericsson presenterte allerede i vår en teknikk de kalte «Mimo» der 3G-mobiler ved hjelp av doble antenner skal kunne ta i mot data i hastigheter opp til 20 Mbit/s. Denne teknologien skal ifølge Ericsson være kommersielt tilgjengelig i løpet av 2008, melder Computer Sweden.

Nokia har sin egen teknologi, LTE, der den teoretiske maksimumshastigheten for å ta i mot data til 3G-mobilen skal være 100 Mbit/s for å motta data og 50 Mbit/s for å sende data fra mobilen.

Annonse


Hvor raskt det vil gå i den virkelige verden vil ikke Nokia ut med foreløpig.

Men Nokias teknologisjef Tero Ojanperä opplyste før helgen at tidsplanen for når teknologien skal være kommersielt tilgjengelig nå er klar. Ifølge Ojanperä vil Nokia senest i 2009 ha både basestasjoner og mobiltelefoner som støtter LTE ute på markedet.

Så gjenstår det bare å finne noe å bruke det til.

Annonse