Hopp til navigasjon Hopp til innhold
VÆR SÅ SNILL: Phillips og Nokia ber om at EU ikke skattlegger MP3-spillere. (Ill.: Apple)

Ber EU droppe iPod-skatt

Dobbel skattlegging av forbrukerne, mener europeiske elektronikkgiganter.

EU har i alle år løst problemet med personlig kopiering kontra opphavsrett med en avgift på materiale til private opptak, ikke ulikt den norske kassettavgiften. I EU kan MP3-spillere som iPod også bli omfattet av skatten på opptaksmedier.

Dobbel eller trippel skatt

Nå går nederlandske Philips og finske Nokia hardt ut mot avgiften, som de mener er dobbel skattlegging av forbrukerne:
– Dette fører til dobbel eller trippel skattlegging. Snart vil forbrukeren betale royalties til artisten når han handler på iTunes, så når han kjøper en blank CD, og igjen når han kjøper en MP3-spiller eller musikkmobil, sier den erfarne IT-advokaten Dirk Visser.

Den omstridte avgiften fører til at MP3-spillere blir omtrent 200 kr dyrere. I Frankrike har en undersøkelse konkludert med at bransjen kunne solgt 974 000 flere MP3-spillere uten prispåslaget avgiften fører til.

Må velge mellom pest og kolera

Alternativet til en avgift på opptaksmedier er imidlerti mer og tyngre DRM. I EU-kommisjonens forberedelser til ny copyright-lov, der iPod-skatten ligger inne om ett forslag, står det at en økt bruk av kopibeskyttelse eller DRM vil kunne føre til reduksjon eller bortfall av avgiften.

Dermed må EU-innbyggerne foreta et klassisk pest- eller kolera-valg, mellom MP3-skatt og tung DRM. Nokia og Philips nevner ingenting om DRM i utspillet, som ble offentliggjort dagen etter den verdensomspennende Anti-DRM-dagen.

Kilde:
BetaNews

Stikkord: eu, ipod, ipod-skatt, kopisikring, mp3, nokia