BREDBÅNDSMILLIONER: I denne papirbunken skjuler det seg 122 bredbåndsmillioner.

Annonse


122 millioner til bredbånd

Til sammen er bevilgningene til bredbånd på 122 millioner kroner. Ifølge regjeringen er dette den største satsingen på bredbånd noensinne fra statens side.

95 prosent

– Jeg er stolt over å kunne legge frem denne kraftige satsingen på brebånd. Bredbånd er en viktig forutsetning for spredt bosetning og distriktsbasert næringsliv i Norge, og en forutsetning for fornyelse av offentlig sektor, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) i en pressemelding.

Ifølge pressemeldingen er det i dag teknisk mulig for 95 prosent av norske husstander å få en bredbåndslinje. Denne prosentandelen er i tillegg økende. Regjeringens siste bevilgning til bredbånd, som ble delt ut i september, er ventet å resultere i nærmere 30.000 nye bredbåndslinjer. Dette tilsvarer nesten en tredel av de husstandene som ikke har mulighet for bredbånd i dag.
Grandre Røys er glad for at hun nå kan få satt opp farten ytterligere for å få med de siste prosentene.

Full dekning i 2007

– Regjeringen har som mål at alle skal ha et slikt tilbud i løpet av 2007. Men skal vi klare dette, er det viktig at både kommuner, fylkeskommuner og kommersielle aktørar holder dampen oppe, sier Grande Røys.

Annonse


De samlede bredbåndsinvesteringene i Norge er på rundt 3,5 milliarder kroner i år. Det meste av
kommer fra det private næringsliv.

Skuffet

Næringslivsorganisasjonen Abelia, som organisererer kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO, er skuffet over prioriteringen fra regjeringens side.

Leder av Abelia, Paul Chaffey, sier at i dagens marked der 95 prosent allerede har bredbåndsdekning, men kun ca 50 prosent har tatt det i bruk, så er den viktigste oppgaven å stimulere til at flere faktisk tar i bruk bredbånd, for eksempel ved å tilby elektroniske tjenester fra offentlig sektor og å satse på digitalisering av skolen.

Slik Abelia oppfatter budsjettet vil 100 millioner kroner gå til infrastrukturutbygging for 5 prosent av befolkningen, og 22 millioner gå til å sørge for at de resterende 50 prosent av befolkningen faktisk tar i bruk bredbånd.

Annonse