Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bruker WTO-kortet mot AllOfMP3

Russland kan bare glemme å bli medlem av verdens handelsorganisasjon WTO om de ikke stenger musikktjenesten AllOfMP3.com, sier USA.

– Jeg har vanskelig for å forestille meg at Russland kan bli medlem av WTO så lenger de har et slikt nettsted som så klart representerer et brudd på opphavsretten, sier USAs handelsdelegat Susan Schwab til nyhetsbyrået Reuters.

Først Sverige – så Russland

Amerikanske myndigheter har tidligere truet med å bruke WTO som pressmeiddel i opphavsrettssaker. Sist det skjedde, var med Sverige og Pirate Bay. Den gang var det bare snakk om å ta opp saken internt i orgnisasjonen. Denne gangen er det langt mer alvorlig. Et av verdens største og mektigste land kan bli forhindret fra å bli medlem i en mektige organisasasjonen om de ikke adlyder.

For Russland er det svært viktig å bli WTO-medlem, ikke minst av hensyn til en økonomi som stadig styrkes. Russland sliter liekvel fortsatt med mafiavirksomhet og byråkratiske rester fra kommunisttiden. Et meldemsskap i WTO betyr å bli tatt inn i det gode selskap, sammen med land som følger internasjonale regler og dermed har rammebetingelser som bedrifter og regjeringer kan forholde seg til.

Fortsatt oppe og går

Nå kan denne drømmen bli knust av et lite nettsted som selger musikk til en billig penge. AllOfMP3.com har markert seg med å tilby de mest attraktive platene fra USA og Storbritannia til en brøkdel av prisen som for eksempel iTunes tilbyr. Alle låtene ligger i det åpne MP3-formatet, som enkelt lar seg flytte og kopiere. Dette mens låter i «offisielle» musikkbutikker som iTunes og MSN kommer med kopisikring (DRM)som i hvert fall i teorien skal hindre kopiering og spredning.

Platebransjen har hele tiden ment at musikken som AllOfMP3 tilbyr er piratkopiert fra offisielle CD-plater i utgangspunktet. Mange nordmenn kjøper musikk fra AllOfMP3.com, noe som er lovlig i Norge så lenge ikke russisk lov forbyr det. Russerne har signalisert at de vil forby virksomheten, men nettstedet er fortsatt i full sving.

Russland har i 13 år prøvd å bli medlem av WTO, men har så langt mislykkes. Den viktigste årsaken er landbrukspolitikken, som innebærer tunge subsidier. Men også mangelen på lovgivning mot piratvirksomhet og dårlig vern for intellektuell eieindom har vært medvirkende til at de så langt har måttet stå utenfor.

Stikkord: mp3