Hopp til navigasjon Hopp til innhold
bredbånd2 (Ill.: Ill: ITavisen/Per Ervland)

120 Mb i TV-kabelen

Canal Digital vil snart kunne tilby flesteparten av sine 400 000 kabelkunder hastigheter andre bare kan drømme om.

I dag bruker selskapet standarden EuroDOCSIS 2.0 til å levere internetthastigheter på opptil 10 Mb/s i sine nett. Allerede med denne teknologien er Canal Digital i dag i stand til å levere hastigheter opptil 30 Mb/s til sine brukere.

Opptil 400 Mb/s

Dette er likevel småtteri i forhold til hva som blir mulig med den nye standarden EuroDOCSIS 3.0. Canal Digital lover hastigheter på 120 Mb/s til å begynne med, og sier dette kan øke helt til 400 Mb/s. Da vil uthastigheten ligge på 120 Mb/s.

Det Telenor-eide kabelselskapet er overbevist om at denne kombinasjonen av fiber og coax er fremtiden for alle som vil se TV og surfe på høyhastighets Internett via samme kabel. Som sitt fortrinn fremfor ekte fiber, trekker de frem simultankapasiteten for TV og internett. Med Canal Digitals løsninger vil du kunne se forskjellige IPTV-kanaler i alle rom i huset, samtidig som du surfer på nettet.

– Fildeling ødelegger

Canal Digitals system vil fungere ved at en node med en kapasitet på ca. 500 Mb/s blir satt til å betjene opptil 500 husstander. Dersom kapasiteten viser seg å bli for liten, har man muligheten til å redusere antall brukere per node eller bygge ut noden med flere kanaler.

Likevel forutsetter det nye systemet at ikke alle bruker maksimal nettkapasitet hele tiden. Dette vil løsningen ikke ha kapasitet til. Canal Digital ønsker seg derfor en debatt om fildeling og kapasitetsbruk i nettet.

Fravær av debatt

Dette er lignende argumenter man lenge har hørt fra amerikanske nettilbydere. Også der bekymrer man seg for hva fildelingen vil ha å si for kapasiteten i neste generasjons internettløsninger. Mens nettnøytralitet har vært gjenstand for heftig offentlig debatt i USA, har det hittil vært forbigått i stillhet her i Norge.

Stikkord: bredbånd, digital, nettnøytralitet