Hopp til navigasjon Hopp til innhold
NEKTET ADGANG: Forbrukerrådet er bekymret over at norske nettleverandører vil styre brukernes surfevaner. (Ill.: Ill: ITavisen/Per Ervland)

– Slutten på norsk nettnøytralitet

Forbrukerrådet er bekymret over at norske bredbåndsleverandører vil bestemme hvilke tjenester kundene skal bruke.

Nylig kunne ITavisen avsløre at Canal Digital har bestemt seg for å nedprioritere fildeling i rushtiden. Det vil si at fildelere kan oppleve svært lave hastigheter i tidstrommet mellom kl. 17.00 og 23.00.

Struper NRK

Denne gangen er det brukere av NextGenTel som kan fortelle at de har problemer med å se streamet innhold på NRK. På NRKs hjemmesider er det lagt ut følgende forklaring:

Melding til kunder hos NextGenTel

I juni 2006 reduserte NextGenTel overføringskapasiteten betraktelig fra NRK.no til NextGenTel sine kunder.
Dette medfører at du som NGT-kunde vil oppleve en helt annen kvalitet av for eksempel NRK Nett-TV, enn hva NRK faktisk tilbyr sine brukere.»
Dette er utenfor NRK sin kontroll og eventuelle henvendelser rundt dette må tas direkte med NGT.

– Prioriterer betalt innhold

Til Aftenposten kan konserndirektør Morten Ågnes i NextGenTel (NGT) opplyse om at selskapet har satt en grense for totaltrafikken ut fra NRK. Det vil si at dersom mange NGT-brukere er inne på NRK på en gang, kan de oppleve tjenesten som hakkete.

Ågnes sier rett ut at de prioriterer innhold de får betalt for å formidle, som Tippeligaen, mens de ikke ser noen grunn til å oppgradere sitt nett for å formidle gratis innhold fra NRK.

– Slutten på nettnøytraliteten

Utviklingen blir møtt med bekymring i Forbrukerrådet:
– Dette kan være starten på et nettnøytralitetsproblem i Norge, sier seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet til ITavisen.

Forbrukerrådet vil nå ta kontakt med NGT og Canal Digital for å få en forklaring på situasjonen:
– Vi må ha en debatt om reell nettnøytralitet. Det er viktig at denne debatten finner sted i det offentlige rom. Det er en kritisk faktor for et digitalt samfunn at de som betaler for bredbånd velger innholdet selv, og at kvaliteten på tjenesten ikke påvirkes av avtaler eller preferanser hos nettleverandøren, sier Waterhouse til ITavisen.

– Ikke akseptabelt

Torgeir Waterhouse kaller situasjonen dramatisk, og sier at det ikke er akseptabelt dersom nettleverandørene forsøker å styre trafikken i sine nett. Han understreker at NGT kan begrense trafikken mot NRK i dersom avtalen åpner for dette. Når det gjelder driftssikkerhet eller ekstraordinære tilfeller, vil dette neppe vil være en gyldig unnskyldning i mer enn en ukes tid.

NRK og NGT skal være i dialog for å fine en måte å løse problemene på. NGTs Morten Ågnes var i dag ikke tilgjengelig for kommentar.

Se også Digi.no

Stikkord: bredbånd, internett, nettnøytralitet