Hopp til navigasjon Hopp til innhold
SØT? Robotdokka Amazing Amanda har noe skremmende ved seg...

Robotleke for jenter

Møt «Amazing Amanda». Dokka som kan pusse tenner selv, snakke flere norske dialekter og styres via RFID og talegjenkjenning.

Gutta har Robopet, Roboraptor og Lego Mindstorms NEXT. Men så langt har det vært smått med virkelig teknologisk avansert leketøy for jenter.

Grimaser med RFID

Denne jula kan det endre seg, dersom snille besteforeldre vil det. Amazing Amanda går i følge forhåndsreklamen gutte-robotene en høy gang. Hun kan både børste håret, pusse tennene, synge i en time uten å gjenta setg selv og føre en samtale på flere norske dialekter.

Tillegsutstyret, som det med stø kurs mot foreldres lommebøker ikke overraskende finnes rikelig av, er RFID-merket. Hvis hun for eksempel ber om kake og gjenkjenner pasta via RFID-brikken, sutrer hun på naturlig måte og lager grimaser. Børster du tennene hennes vil du høre henne gurgle.

Snakker hun Vossamaul?

Er du fra et sted i Norge der folk snakker slik at Oslo-folk ikke forstår dem, får du i hvert fall selskap av dokka. Hun gjenkjenner dialekten din og tilpasser seg den. Hvilke dialekter det er snakk om, sier pressematerialet ingenting om. Men vi vil bli overrasket dersom for eksempel Voss er representert…

Den lille damen har åtte sensorer på kroppen som hjelper henne i å orientere seg i verden og gjøre seg opp en mening om hvordan hun skal handle og svare. Og som den flinke piken hun er, vet hun både hva hun skal gjøre under et måltid, et toalettbesøk og når hun ligger trygt under dyna.

Som mor så datter

I pressemeldingen fra den norske importøren Norstar heter det at «Amazing Amanda er en naturlig konsekvens av at barn i større grad ønsker seg foreldrenes elektroniske leketøy, som mobiltelefon, digitalt kamera og MP3-spillere. Trenden i leketøysbransjen viser også nye elektroniske leker som blir stadig smartere og beregnet på alle aldersgrupper, også til de aller minste.»

Flere opplysninger på playmatestoys.com

Stikkord: Maskinvare