Jon_Lech_Johansen

Annonse


DVD-Jon ypper seg mot Apple

Jon Lech Johansen har skrudd fra hverandre Apples DRM «Fairplay», og laget sin egen versjon. Den vil han lisensiere til selskaper som ønsker at deres mediefiler skal fungere på Apples hardware.

Ikke cracket

Dette er altså ingen crack, og noe helt annet enn enn den omveien rundt Fairplay Johansen lagde med programmet QTFairUse i 2004.

Dette er ikke nødvendigvis gode nyheter for iTunes Store, men det kan øke populariteten til iPod ytterligere. Teknologien åpner nemlig for å spille beskyttede filer, som ikke er kjøpt på iTunes Store, på Apples iPod.

Apple har så langt nektet å lisensiere Fairplay til andre selskaper.

Annonse


Eget firma

Den nå 22 år gamle Jon Lech Johansen ble verdenskjent etter at han i 1999 var med på å knekke kopibeskyttelsen på DVD-formatet, bare 15 år gammel.

I 2000 ble han siktet av Økokrim for hackingen. Tiltalen ble klar året etter. Han ble frikjent både i tingretten og lagmannsretten da sakene var oppe i 2003.

Johansen ble i fjor hyret inn hyret inn av Michael Robertson, mannen som i sin tid startet det kontroversielle nettstedet MP3.com, og flyttet til San Diego i USA. Men jobben, en digital lås for musikk, fenget ikke vår mann og i sommer flyttet han til San Francisco for å starte for seg selv.

Nå har han slått seg sammen med Monique Farantzos, som tok kontakt med Jon etter å ha lest en profil på ham i Wall Street Journal i fjor høst.

Sammen har de startet selskapet DoubleTwist Ventures, som er Johansens første forsøk på å tjene penger på hackingen sin.

De har foreløpig ikke hatt behov for investorer siden de allerede har en betalende kunde. Hvem det er vil de ikke si noe om.

Møtte Steve Jobs

Til nettstedet GigaOM forteller Johansen om hvordan han sendte en e-post til Apple-sjef Steve Jobs og spurte om et møte. Det endte med at de avtalte et lunsjmøte med Jobs i januar i år.

Johansen og Farantzos dro ned til Apples hovedkvarter i Cupertino for en audiens hos Jobs, men gikk ikke i detaljer om planene sine under møtet.

Jobs skal ha sagt at selv om Apple ikke pleide å gå til søksmål mot alle og enhver, kunne andre teknologibedrifter være litt løsere i avtrekkeren.

Johansen synes ikke det han har gjort nå er verken galt eller ulovlig. Han knekker ikke DRM, han legger til DRM.

Hvis de lykkes vil DoubleTwist gjøre Apple overflødig som innholdleverandør til sine egne produkter. Samtidig kan det gjøre at iPod, som Apple har romslige marginer på, selger enda bedre.

Det kan igjen bety at Apple kanskje velger å se en annen vei i forhold til DVD-Jons nye virksomhet.

Ikke første gang

Det er ikke første gang noen har brukt «reverse engineering», eller «omvendt utvikling», som det heter på norsk, på Apples Fairplay-system.

I 2004 laget RealNetworks et system de kalte «Harmony» som fungerte på en lignende måte. Programmet gjorde det mulig å bruke musikk kjøpt på RealPlayer Music Store på iPod.

Det syntes Apple veldig lite om. Så lite faktisk – at de sammenlignet RealNetworks med hackere. Muligheten til å bruke Real-musikk ble sperret i en senere oppdatering av programvaren til iPod.

Programvareselskapet Navio har også utviklet et tilsvarende system.

Fairplay-fakta:
Dette kan du gjøre med musikken du kjøper på iTunes Store.

– Musikken kan kopieres til et ubegrenset antall iPodder.
– Låtene kan brukes på inntil fem «iTunes-autoriserte innretninger» (datamaskiner med iTunes) samtidig.
– Musikken kan brennes et ubegrenset antall ganger til Audio-CD, så lenge det er til personlig, ikke-kommersiell bruk.
– Spillelister som inneholder en låt kjøpt på iTunes Store kan brennes inntil sju ganger før lista må endres.
– Du får ikke lov til å fjerne DRM-en.

Alle vilkårene finner du her.