Hopp til navigasjon Hopp til innhold
VISSTE OM FAREN: Sony skal ha visst om de eksplosjonsfarlige batteriene i ett år uten å gjøre noe. (Ill.: ITavisen/Per Ervland)

Trekker alle laptop-batterier

Sony har endelig innsett at de er nødt til å bite i det sure eplet og tilbakekalle alle selskapets laptop-batterier.

Sony tar nå konsekvensen av det selskapet kaller «bekymring knyttet til nylige tilfeller av overoppheting», og tilbakekaller alle selskapets lithium ion-batterier for bærbare PC-er.

Sju millioner PC-eiere rammet

Årsaken til at batteriene overopphetes og i noen tilfeller tar fyr, skal være ørsmå metallpartikler som er kommet inn i batteriene under produksjonsprosessen. Når partiklene kommer i kontakt med andre deler av batteriet, fører dette til at batteriet kortslutter. I normale tilfeller skal dette ifølge Sony bare føre til at batteriet dør, men i enkelte tilfeller kan det føre til brann.

Med tilbakekallingen fra Lenovo som ble gjort kjent tidligere i dag, er antall bærbare PC-batterier som tilbakekalles oppe i over sju millioner. Bare Dell har vært nødt til å tilbakekalle over fire millioner laptop-batterier.

Slutten for lithium-ion-batterier?

Lithium ion-batterier er i dag en av de vanligste energikildene i bærbare enheter som laptop-PC-er og mobiltelefoner. Sony sa i 2004 at de regnet med at lithium-ion-batteriene ville være strukket til maks kapasitet innen 2006.

Etter hvert som produsentene har maksimert levetiden og redusert størrelsen på lithium-ion-batteriene, øker også risikoen for overoppheting og kortslutning. Dette fordi produsentene øker mengden brennbar væske inne i batteriene, samtidig som de andre delene blir mindre og tynnere. Dermed øker også risikoen for at enkeltdeler løsner og kommer i kontakt med andre deler inne i batteriet.

Ingen alternativer ennå

Flere selskaper er involvert i forskning og utprøving av alternativer til lithium ion-batterier, blant annet sink-batterier, men disse er foreløpig ikke klare for markedet.

Sony har foreløpig ikke sagt noe om hvordan tilbakekallingen vil bli gjennomført, men selskapet samarbeider nå med amerikanske sikkerhetsmyndigheter for å få til et opplegg.

Kilde:
Ars Technica

Stikkord: mac, pc