Hopp til navigasjon Hopp til innhold
IKKE AKKURAT HD: Du får 640 piksler åkke som. (Ill.: Foto: Per Ervland)

TEST: Microsoft LifeCam VX-600

Microsoft har kommet med sitt første web-kamera med HD-oppløsning, LifeCam VX-600. Men er det virkelig snakk om HD?

Det førster man ser når man pakker opp kameraet, er designen. Den er bra, og kameraet er lett å plassere slik at du får øyekontakt. Bra!

Ikke all verden

Videooppløsningen er på 1280 X 1024 piksler – 1,3 megapiksel. Tar du stillbilder, får du 5 megapiksler i 2560 X 2040 piksler. Men det er interpolert, så du har i realiteten bare 1,3 megapiksler til rådighet.

Med andre ord snakker vi ikke om et kamera som kan sammenlignes med det som leveres av Canon, Nikon & co. Det ville da også vært oppsiktsvekkende til prisen. For LifeCam VX-6000 koster ikke tusenlapper, men små 800 kroner.

Bare 640 i Messenger

Kameraet er likevel imponerende til webkamera i være. Blåser du opp bildet i fullskjerm, er det svært bra. Men det gjelder bare om du snakker med deg selv.

Bildet blir uansett skalert ned til 640 piksler i Live Messenger versjon 8 – det samme som du oppnår med webkameraer som ikke har HD-oppløsning. Dette på et internt ethernet på 100 Mbps, så hastigheten skulle ikke være en begrensende faktor.

Slått av Logitech

Man kan derfor spørre seg hva som er vitsen med HD-oppløsning til bruk med Messenger. Det finnes selvsagt andre muligheter til å utnytte kvaliteten. For eksempel om du skal lage en videoblogg.

Men et webkamera av denne typen er jo først og fremst ment for nettprat. På det området er det noe bedre enn mange andre kameraer, selv om det ikke er det beste vi har sett. Logitechs toppmodell QuickCam Ultra Vision er adskillig vassere, men koster da også nesten det dobbelte.

Mobilkvalitet på stillbilde

Men bevares. Fargegjengivelsen er ikke verst. Og skarpheten er det ikke noe å si på til prisen, selv om linsen er ikke akkurat er noen vinner i fotokonkurransen.

Stillbildene kan best beskrives som mobilkvalitet. Så bruk til brylluper, barnebursdager og andre viktige familiebegivenheter frårådes på det sterkeste.

Alt i alt er Lifecam VX-600 et eksempel på at du får hva du betaler for. Samt at alt som bærer HD-flagget ikke er HD. Og at du kanskje egentlig kan kjøpe hva som helst billig skrot om du bare skal bruke kameraet til nettprat.

Stikkord: digitalkamera, internett