Hopp til navigasjon Hopp til innhold
KNEKKET - IGJEN: Den avanserte kopibeskyttelsen AACS er knekket igjen - før oppdateringen er tatt i bruk. (Ill.: Per Ervland/ITavisen)

Microsoft-jakt på DRM-hackeren

Microsoft opplevde det de trodde var umulig – deres «vanntette» DRM ble hacket. Nå forfølger de hackeren med alle lovlige midler.

Selskapet har nå saksøkt en person som kaller seg «Viodentia». Vedkommende har påtatt seg ansvaret for å ha brutt Microsofts «bombesikre» DRM (Digital Rights Management), som blant annet beskytter musikk og video på nettet i Microsofts Windows Media-formater.

Tettet og åpnet igjen

For en måned siden lanserte «Viodentia» programmet FairUse4WM, som i prinsippet gjør det samme med Microsofts DRM som Jon Johansens PlayFair (seinere omdøpt til Hymn), som tok rotta på Apples DRM-variant i iTunes, FairPlay.

Microsoft kom imidlertid raskt på banen, og klarte å tette hullet med en oppdatering av sin Windows Media Player og krav om nye nøkler for beskyttet materiale.

«Viodentia» ville likevel ikke gi seg så lett. Vedkommende var ikke sein med å komme med en ny oppdatering av FairUse4WM, slik at de DRM-beskyttede Windows Media-filene igjen kunne spilles av hvor som helst – og uten at man har betalt for dem.

– Brukte vår kode

Microsoft prøver nå å ta hackeren ved å påstå at han eller hun skal ha brukt kode som er Microsofts eiendom. Det bestrider «Viodenta» på det sterkeste.

– FairUse4WM er helt og holdent mitt verk, og det har aldri involvert noen Microsoft-kode, skriver hackerne i en e-post til det amerikanske IT-nettstedet News.com.

Hun eller han medgir likevel at Microsofts SDK (Software Development Kit) ble brukt i utviklingen, og dermed også Microsofts filbibliotek. Men det er forskjell på å bruke et verktøy fra Microsoft og å bruke Microsofts kode i et program, mener DRM-hackeren.

Føderal sak

Microsoft ser så alvorlig på situasjonen at de har anlagt føderal sak mot hackeren i USA. Samtidig er selskapet i ferd med å supplere sin eksisterende DRM med et eget kopi- og brukerrettighetssystem i samband med den nye mediespilleren Zune, som kommer i høst.

Zune kommer ikke til å være kompatibel med dagens kopibeskyttede WMA-filer, og går dermed ikke inn i Microsofts «Play for Sure»-familie. Hensikten ser ut til å være å binde Zune-eiere opp mot Microsofts egen musikk-og filmbutikk Zune Marketplace, slik konkurrenten Apple har gjort med iTunes og iPod.

Stikkord: lydogbilde, windows