NETTBANKTRØBBEL: Bankene må skjerpe seg, er den klare meldinga fra SV-Kristin.

Annonse


Vil ha beløpsgrense i nettbank

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sendte tirsdag et brev til Kredittilsynet om saken.

I brevet understreker hun at nettbank er en effektiv betalingsform som kundene har en sterk tilskyndelse til å bruke på grunn av forholdsvis lave gebyrer. Men utviklingen i bruken av nettbanker framover vil avhenge av at sikkerheten både oppfattes som, og faktisk er, sterk, påpeker hun.

I brevet foreslår Halvorsen tre mulige tiltak som vil bidra til å øke sikkerheten ved betaling i nettbank, skriver Dagens Næringsliv.

Mistet en halv million

Blant tiltakene hun ber Kredittilsynet vurdere, er å begrense hvor stort enkeltbeløp man kan overføre via nettbank.

Annonse


Hun vil også ha en vurdering av om nettbanken bør be om mer enn bare et kontonummer eller KID-nummer, ved at man får en feilmelding dersom det ikke er samsvar mellom navn/KID-nummer og kontonummer.

Til sist vil hun at det blir innført begrensning på hvor store tap en kunde selv skal bære dersom det oppstår feil.

I helgen ble det kjent at en kvinne i Nord-Norge tapte en halv million på at hun tastet feil kontonummer. Han som feilaktig fikk pengene på konto spilte dem bort på at par dager.

Kjapt

– Særlig forslaget om at ikke lenger bare kontonummeret skal være tellende for om en betaling går gjennom, men at enten KID-nummeret eller et navn må kunne knyttes til utbetalingen i tillegg, vil bidra til økt sikkerhet. Hvis ikke kontonummeret stemmer med navn eller KID-nummer, skal kunden få en feilmelding, sier Halvorsen.

Hun venter at Kredittilsynet raskt svarer på brevet, og at tiltak vil være på plass så snart som mulig.

(©NTB)