Hopp til navigasjon Hopp til innhold
KRYMPER: Mac selger som aldri før, men taper likevel i forhold til PC.

Mac på vikende front

Selv om Apple har gått over til Intel og selger datamaskiner som aldri før, synker markedsandelen i forhold til Windows-verdenen.

I fjor hadde Apples operativsystem 4,35 prosent av verdensmarkedet. I år er andelen 4,33 prosent. Dette i følge Market Share.

Windows har 94,22 prosent

Nedgangen er snarere mikroskopisk enn dramatisk, men må likevel komme som en skuffelse på Apple. Det synes ikke som om Intel-prosessor og dermed Windows-mulighet på Apple-maskiner har hatt noen effekt når det gjelder styrkeforholdet mellom Windows og Mac.

Til sammenligning har Windows XP 84,18 prosent av markedet, mens andre versjoner av Windows utgjør 10,04 prosent. Gruppen «andre» (Linux, BSD m.fl.) har 2,07 prosent.

Viser bare forholdet

Tallene gjelder bare salg for den aktuelle perioden, ikke det totale antallet som bruker de ulike operativsystemene. De fanger heller ikke opp antallet solgte enheter, bare forholdet mellom salgstall for de enkelte operativsystemene.

Software Publishers Association har estimert at 16 prosent av alle databrukere var på Mac i 2005. Denne andelen kan ha økt ytterligere med suksessen til Ipod og iTunes.

Bedre salg – flere brukere

Her er det altså snakk om hvordan man regner – og ikke minst hvem som regner. Apple har aldri tidligere solgt så mange maskiner som nå, og selskapet har aldri tidligere gått så bra økonomisk.

Men PC-salget har altså økt enda mer i forhold. Styrkeforholdet har med andre ord forskjøvet seg enda litt mer til fordel for PC med Windows.

Stikkord: mac, pc, windows