Hopp til navigasjon Hopp til innhold
USIKKERT VALG: Diebolds valgvaskin kan åpnes med en minibar-nøkkel...

Minibar-nøkkel åpner valgmaskin

Elektroniske stemmemaskiner er en fare for demokratiet.

Maskinen fra selskapet Diebold som brukes under amerikanske valg har nok en gang blitt kompromittert. Denne gangen har teknisk personell ved Princeton-universitetet påvist at nøkkelen som brukes for å åpne boksen fysisk er den samme som brukes i minibarer på mange hoteller.

I sjappa på hjørnet

Nøkkelen kan kjøpes i de fleste velassorterte jernvarehandlere, og er like standard som nøkler og låser som brukes til vedskjul og dører inn til rom i private hjem.

Under en demonstrasjon som organisasjonen Freedom to Tinker foretok for forskere og studenter ved Princeton-universitetet bemerket en av deltakerne; Chris Tengi, at han hadde samme type nøkkel hjemme som den som åpnet valgmaskinen. Koden som sto trykket på nøkkelen var også lik.

Frynsete sikkerhet

I tillegg til minibarer brukes også nøkkelen jukebokser, kontorskuffer og ymse elektronisk utstyr som kopimaskiner og fakser. Nøklene kan enkelt bestilles på nettet, og på eBay er det mange som tilbyr dem pent brukt.

Tidligere har det vist seg at det ikke er noe problem å komme seg inn i programvaren, slik at resultatene i hvert fall teoretisk kan manipuleres. Det er ukjent om slik manipulasjon kan gjøres ved fysisk inntrenging alene, men man kan neppe si at en standardlås øker sikkerheten…

En gjennomgang av sikkerhetsproblematikken med Diebold-stemmemaskinen kan du lese på ITpolicy.princeton.edu. Et svar fra Diebold finner du HER. I svaret sår det blant annet at maskinen Princeton undersøkte hadde to år gammel sikkerhetsprogramvare, og at svært mye er endret siden da.

Stikkord: Maskinvare