Hopp til navigasjon Hopp til innhold
IKKE SONEFRITT: Verken Blu-ray, HD DVD eller DVD blir sonefrie med det første. (Ill.: Illustrasjon: Per Ervland)

DVD, Blu-ray og HD DVD – på én plate

Amerikanske forskere kan ha løsningen på den kommende formatkrigen mellom HD DVD og Blu-ray.

Tre amerikanere har søkt patent på en teknologi som gjør det mulig å lagre både HD DVD og Blu-ray og vanlig DVD-format på en og samme plate, melder New Scientist.

Columbi DVD

Filmselskapet Warner lanserer i neste uke filmen «Lake House» på alle tre formatene samtidig.

Men én disk ville unektelig vært mer praktisk. Både for dem og for oss.

Men nå er kanskje redningen kommet for både filmselskapene og kundene.

De to Warner-ansatte ingeniørene Alan Bell og Lewis Ostrover har i samarbeid med Wayne M. Smith, som også er tilknyttet Warner, søkt om patenet på en disk som har et ordinært DVD-lag på den ene siden, og de to HD-formatene, Blu-ray og HD-DVD på den andre.

Speil

Både Blu-ray og HD DVD leses av med en laser med en bølgelengde på 405 nanometer. Blu-ray-laget ligger 0,1 millimeter under overflaten på disken mens HD DVD-laget er 0,6 millimeter under overflaten.

For å få dette til å fungere må det øvre Blu-ray-laget fungere som et toveis speil som reflekterer akkurat nok lys til at Blu-ray-spilleren kan lese plata. Samtidig må disken slippe i gjennom nok lys til at HD DVD-spilleren overser Blu-ray-laget.

Platene vil selvsagt være dyrere å produsere enn enkeltlagsplater, men det er uansett billigere enn å lage tre disker, en for hvert format. I tillegg vil både kunder og videoforhandlere få løst et kommende kjempeproblem.

Men…

Det er imidlertid et par problemer med denne løsningen. Skal vi tro den danske avisen Jyllandsposten er ikke materialet med egenskapene som kreves til de to HD-lagene oppfunnet ennå.

I tillegg er det ikke plass til en hel film på én side med bare ett lag å boltre seg på. Så formatkrigen mellom HD DVD og Blu-ray vil nok forvirre både forbrukere og bransje i noen år framover.

Stikkord: lydogbilde