Hopp til navigasjon Hopp til innhold
LASER: Intel presenterer en ny teknikk som kan komme til å revolusjonere prosessorutviklingen. (Ill.: sunbeamtech.com)

Intel klar med laser-prosessoren

Prosessorgiganten Intel har oppnådd et gjennombrudd i sin laserteknologi. Nå er alt klart for å bruke den i morgendagens prosessorer.

Intel har siden begynnelsen av 2000-tallet jobbet med alternativer til dagens elektriske baner, som så lenge silisiumprosessoren har levd har blitt brukt til å overføre data i de ørsmå lederne.

I februar i fjor presenterte de for første gang teknologien for almennheten. Nå skal de i følge avisen New York Times ha en prototyp å vise fram.

Laser er framtiden?

Nå ser det ut til at silisiumprosessoren endelig kan få sin avløser. Mange har eksperimentert med alternative materialer, men laser seiler nå opp som et reelt alternativ.

Det betyr også at den berømte Moores lov, som sier at prosessorkapasiteten dobles hver 24. måned, kan brukes i en ny sammenheng. Loven ble formulert av Intels grunnlegger Gordon E. Moore i 1965, og har vist seg å beskrive virkeligheten ganske godt.

Lysets hastighet

Fra nå av blir det trolig bare antallet overføringsveier på en enkelt prosessor som vil være utslagsgivende for kapasiteten. Med andre ord er flaskehalsen når det gjelder overføringshastigheten større, og miniatyrisering og kapasiteten på sende- og mottakssiden gjenstår som mer vesentlige faktorer i utviklingen.

Det er ventet at Intel vil annonsere sitt siste gjennombrudd på en pressekonferanse i løpet av ettermiddagen eller kvelden norsk tid. Men det vil trolig vare noen år til før teknologien vil bli tatt i bruk kommersielt. Intel har selv hevdet at 2010 er et realistisk tidsperspektiv.

Forskningen som ligger bak den nye laser-prosessoren er dels foretatt av Intel selv, dels av University Of California.

Oppdatert 19/9-2006, kl. 13.45

Kilde:
New York Times (krever innlogging)

Stikkord: intel, Maskinvare