Hopp til navigasjon Hopp til innhold
HD DVD: Toshiba lanserer nå brenner i bærbart utstyr. (Ill.: Ida Oftebro)

Sylskarpe PC-bilder

Toshiba Qosmio G30 er den første PCen på det norske markedet med HD DVD. Vi har kikket på den.

HD DVD er som kjent ett av de to formatene som kniver om å overta for etter hvert gode, gamle DVD. Det andre er Blu-ray, som maskiner fra blant andre Apple og Sony vil være utstyrt med.

Filmavspiller til 27.000

Det synes likevel som om HD DVD er PC-bransjens foretrukne format. Ikke minst fordi det støttes av Microsoft og Intel, med HP, Dell og alle de andre på slep. Det er derfor ikke så overraskende at den første maskinen som dukker opp på det norske markedet har HD DVD om bord.

Maskinen det er snakk om er en Toshiba med navnet Qosmio G30. Prisen er ca. 27.000 kroner, og det er helt klart at det her dreier seg om mye mer enn å få spilt av de relativt få HD DVD-filmene som finnes på markedet.

HD DVD er et brenneformat, men stasjonen om bord i denne Toshiba-maskinen kan bare spille av. I tillegg kan den lese og brenne både CD og DVD. Den tar i tillegg både DVD-RAM og dobbeltlags DVD.

Luksus på hybelen

Med Intel Core Duo T2500 2,0 GHz prosessor, to 120 GB harrdisker og et nVidia GeForce Go 7600 skjermkort med 256 MB minne er det en velutstyrt maskin som skulle ha alle forutsetninger for å være underholdningssentral i huset. I GB minne er likevel i minste laget når du kjører flere tunge applikasjoner samtidig. Og det kjøper du jo en slik maskin for å gjøre.

Det er likevel først og fremst HD DVD vi er interessert i her. Med den glansede 17-tommersskjermen av aller edleste type er film på nattbordet eller hybelbordet et selvsagt bruksområde. Og film ble det. Toshiba hadde vennlig nok lagt ved «Doom» i HD DVD-utgave. Ikke akkurat en film å bli klokere av, men som med sine mørke fargevalører fungerte utmerket som test av svartnivå på LCD-skjermer (selv om det er «Sin City» som er selve kongen her..).

I 2006 bør en forvente at ting virker rett ut av esken. Men det gjør ikke HD DVD-spilleren fra Intervideo (WinDVD 7). Den er i motsetning til Toshibas egen mediespiller i stand til å lese HD DVD, men nektet innledningsvis å lese «Doom». Etter et par runder med omstart og stokking av rekkefølge for start av program og disk gikk det endelig greit.

Hudproblemer forbudt!

Det er ikke lett å bedømme bildekvalitet over DVD-nivå på en 17-tommer, men vi merket oss at detaljer vi aldri hadde sett på film før trådte tydelig fram. Særlig påfallende var det med hudtoner. Det er nesten ubehagelig å kunne telle hver skjeggstubb og se hver eneste føflekk på ellers pene skuespillere. Nesten for avslørende er også interiører, som framstår som den kombinasjonen av teaterkulisser og datagrafikk som det er.

Vi var skikkelig spente på hvordan dette ville arte seg på en større skjerm via HDMI-utgangen. Men akk, også her fikk vi trøbbel i begynnelsen. En 37 tommers LCD-skjerm av ny dato fra Samsung nektet å vise bildet. Deretter kom det opp en stygg melding om at vi ikke fikk lov til å spille filmen. Kanskje var det Advanced Access Content System-styggedommen som slo inn?

Igjen reddet en halvtimes runde med prøving og feiling showet, men vi tenker med gru på hvilke situasjoner som vil oppstå i en vanlig hjemmesituasjon der for eksempel en IT-ansatt som fikser PC-trøbbel hele dagen skal slappe av med en film…

Best å vente

Dessverre har bare Samsung-TVen en oppløsning på 720p, mens HD DVD støtter 1080p. Forskjellen skal imidlertid ikke være dramatisk, fikk vi vite av en kollega som hadde testet begge deler med samme film.

Uansett var også dette en flott opplevelse. DVD er slett ikke dårlig, selv på en stor skjerm eller lerret med en god projektor. Det er likevel liten tvil om at HD DVD dunker standard DVD så det holder. Problemet med svartnivå på LCD kan det ikke gjøres stort med, men skarpheten, detaljnivået og roen i bildet øker dramatisk. Vi kan nesten ikke vente med å teste dette med en 102 tommers plasmaskjerm…

Det er ennå for tidlig å anbefale noen å kjøpe PC med HD DVD. Situasjonen med konkurrenten Blu-ray er helt uavklart. Ingen kan i dag kåre noen vinner, og alle synes å være enige om at to formater ikke kan leve side om side uten å ødelegge for hverandre.

Dessuten har det allerede kommet rimelige HD DVD-spillere, noe som nok er et bedre alternativ enn en alt i ett-løsning som her. Endelig er mangelen på brennefunksjon grunn nok til å vente noen måneder til.

Se også DinSide Data

Stikkord: lydogbilde, pc