Annonse


SPILLTEST: Test Drive Unlimited

Ta litt Project Gotham Racing, litt Gran Turismo, og bland det med noe Need for Speed. Konseptet med bilspill bygd rundt flerspiller har jo vært eksisterende en stund, men ingen har egentlig fått det til. Ikke før utviklerne av Test Drive Unlimited begynte å planlegge sitt prosjekt.

Spillet kan virke nesten overveldende helt fra første øyeblikk. Det er en spesiell følelse å bli plassert i en så stor verden, TDU foregår nemlig på den hawaiiske øya Oahu, og du får tilgang til omtrent hele det kjempestore og vakre området fra begynnelsen. Konseptet er å blande offline- og online-opplevelser i ett spill, uten at du trenger å gå ut i menyene, bytte modus eller endre innstillinger. Alt er tilgjengelig, du kan treffe på andre Xbox Live-spillere som cruiser rundt uten mål og mening, og du kan utfordre hvem som helst til løp. Eller bare kjøre helt for deg selv.

Du og Hawaii

Spillet lar deg velge mellom en rekke forhåndsdefinerte karakterer, både kvinnelige og mannlige, og du kan i etterkant justere deres utseende, og kjøpe klær til dem i de mange butikkene plassert rundt om på øya. Det er med andre ord nok av muligheter til å tilpasse helten din. Kontantene du har tilgjengelig på begynnelsen holder også til å kjøpe et hus, der du kan ha bilene dine, og ett kjøretøy.

Etter det er det bare å kaste seg uti.

Annonse


En rask titt på kartet (som ser ut som et detaljert satelittbilde) viser oss en rekke ikoner som symboliserer tilgjengelige oppdrag. Du kan sette opp en rekke filtre til å begrense hvilke oppdrag som vises, hvis du for eksempel kun er opptatt av å se flerspillerløpene, eller kun de løpene som er begrenset til en spesifikk bilklasse. Du får også oversikt over butikker, hus du eier (og du vil trenge flere av disse etter hvert) og andre viktige elementer.

Kartet kan også brukes til å øyeblikkelig hoppe frem til ønsket lokasjon – men forutsatt at du har vært der tidligere. Uoppdagede oppdrag må kjøres til fysisk, selv om du kan se dem på kartet.

En åpen verden

TDU gir deg nesten total frihet i forhold til hva du kan gjøre. Det er rett og slett bare å cruise rundt og ta oppdrag når det passer deg. Til å begynne med er variasjonen tilsynelatende stor, men etter noen timer oppdager vi at oppdragene har tendenser til å gjenta seg, dessverre. I tillegg til tradisjonell racing, kan du delta i løp som krever en viss gjennomsnitthastighet, eller har knallharde tidsbegrensninger. Dessuten er det inkludert en del artige muligheter for å tjene ekstra med penger (eller kleskuponger) ved å plukke opp haikere, eller kjøre frustrerte supermodeller hjem uten å skremme dem ved å kjøre for brutalt. Mest penger tjener du ved å transportere utvalgte luksusbiler fra sted til sted (over lange avstander) og sørge for at de ikke får en skramme. Klarer du det, får du klekkelige bonuser.

Naturlig nok bruker du penger du tjener på fete, lekre biler. Forhandlere rundt om på øya selger de skinnende, lisenserte doningene, og det er vel rundt 90 biler og motorsykler tilgjengelig. Alt fra rimelig tradisjonelle Nissaner og Audier, via europeiske klassikere og amerikanske muskelbiler, til de råeste Ferrariene.


Se videoklipp fra Test Drive Unlimited

Kjørefølelsen til bilene heller litt mer mot den realistiske siden, men de tidlige, rimeligere bilene har tendenser til å være noe vriene å få kontroll på. Uansett, med et såpass stort utvalg vil du alltids finne en favoritt. Spillet er også lagt opp slik at du tjener på å eie flest mulig biler, da det finnes forskjellige løpsklasser som krever forskjellige typer kjøretøy.

I og med at bilene er fullt lisenserte, får de ikke en skramme uansett hvor mye du krasjer. Alltid en nedtur, det.

Utfordre hvem som helst

Flerspilleraspektet av TDU er det som gjør spillet unikt. Ved siden av ikonene for enkeltspilleroppdrag, finner du altså ikoner for online-utfordringer. Velger du disse, ender du opp i et eget meny, der du kan justere visse parametre, og finner motspillere. Løsningen er elegant, men det er ikke alltid nok av spillere tilgjengelige til enhver tid. Ut fra vår erfaring, i det minste, er det ofte nødvendig å lete litt før du finner noen det er verdt å spille mot. Muligheten for å lage klubber, som tilsvarer klaner, hjelper mye, da du kan samle sammen dine venner der.

Det som er spesielt morsomt, er at andre spillere kjører rundt på kartet akkurat som du gjør. Og det er fullt mulig å utfordre en tilfeldig forbipasserende til en runde. Det er her TDU begynner å ligne et massivt flerspillerspill. Du føler deg som en del av en levende verden, selv om det er ikke så utrolig mange andre spillere synlige til enhver tid.

Men fleksibiliteten er uansett stor. Joda, løpene byr ikke på så mye variasjon, men det er uansett mye moro å hente her, og mulighetene til å samle på biler, klær og hus gjør at det gir mening å delta i så mange løp som mulig.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Paradis

Men om du bare vil kjøre litt rundt, er den vakre øya god nok grunn. Det er sjelden vi har sett et så detaljert og flott utendørsområde, med nydelige skoger, strender, små hus her og der og storbyer i mellom. Motorveier, små stier, båtplasser og flyplasser, alt er med, og du vil ofte oppdage fly og båter som suser forbi, og selve bilene du kjører er fantastisk modellert. Det er nesten så det er synd at vi ikke kan gå ut av bilen og beundre all denne skjønnheten på nært hold.

Eller kanskje like greit, for i motsetning til omgivelsene og bilene, er menneskene i spillet ikke nevneverdig imponerende. De har et rimelig zombieaktig utseende og klønete animasjoner. Heldigvis ser vi ikke så mye til dem i løpet av spillet.

Totalt sett, Test Drive Unlimited er definitivt et spill som viser oss en visjon av neste generasjon. Et sånt spill ville aldri fungert like elegant på din gamle Xbox, liksom. En så stor og lekker verden, så mye åpenhet og så gode flerspillermuligheter, det er slikt vi forventer oss fra våre nye superkonsoller. Men det kunne vært enda bedre. Oppdragene blir repetitive og henger ikke helt sammen. Det er ikke alltid lett å finne motstandere. Visse grafikkproblemer ødelegger. Og bilene håndterer ikke alltid like bra.

Så fireren i denne anmeldelsen er en skikkelig solid en. TDU er et flott spill. Men det har potensial for forbedring, som kanskje kommer med noen patcher og flere spillere på nett. Vi kommer uansett til å spille det fremover, og håper på flere slike bilspill i fremtiden.