Hopp til navigasjon Hopp til innhold

eDonkey må ut med 196 millioner

En rekke fildelingsselskaper har måttet punge ut til platebransjen. Nå er det eDonkeys tur.

Tidligere var det slik at man kunne bli rik på å irritere plate- og filmbransjen med uautoriserte fildelingstjenester. Men det var før proffer som Microsoft og Apple kom inn i gamet, og platebransjen så seg desperat om etter noen som kunne teknologien og hadde nettverket klart.

Tar bare pengene

Nå er alt snudd på hodet. Lovlig fildeling er i ferd med å bli en suksess, og platebransjen frir ikke lenger til piratene etter å ha saksøkt dem. De bare saksøker – og casher inn etterpå.

Det har nå eDonkey fått merke, i kjølvannet av Napster, Kazaa og mange andre. eDonkey var en stund verdens mest populære programvare for fildeling. Sammen med Grokster, BearShare og i2Hub surfet de høyt på fildelingsbølgen.

Brukket rygg

Både Grokster, i2Hub og BearShare har tidligere inngått forlik med platebransjeorganisasjonen RIAA. Forlik som effektivt har knekt ryggen på dem.

eDonkey må på sin side ut med 30 millioner dollar, om lag 196 millioner norske kroner. Selskapet MetaMachine har samtidig sagt seg villig til å stoppe all distribusjon av eDonkey og søsterprogrammene OverNet og eDonkey2000.

Kampen ikke vunnet

– Med denne nye avtalen faller nok en dominobrikke. Og vi har nok en gang styrket vår posisjon på det legale nedlastingsmarkedet, sier RIAA-direktør Michaelo Bainwol til BetaNews.

Likevel er ikke kampen vunnet, om den noen gang blir det. Filmer, spill, programvare og musikk flyter fortsatt på nettet – helt utenfor opphavsmennenes kontroll. BitTorrent, som er teknologi og desentralisert transportvei mer enn en formidlingstjeneste, har vist seg vanskelig å stoppe.

Stikkord: fildeling, lydogbilde, mp3