Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Formatforvirring om digital-TV

Det fine med standarder er at det er så mange å velge i, har en vittig sjel sagt. Så også med digital-TV.

Det analoge TV-nettet stenges innen 2008. Det er opplest og vedtatt, og godt er vel det. I så måte er situasjonen noe mer sikker enn med radio, der DAB-lobbyen fortsatt kjemper for å få Trond Giske til å sette en dato for slukking av FM-nettet.

Doble nett

DAB (Digital Audio Broadcasting)-lobbyen vil for øvrig også gjerne sende TV, faktisk i konkurranse med NTV. For i DAB-standarden ligger også DMB (Digital Multimedia Broadcasting) Dette mobile TV-systemet brukes allerede i Korea med Samsung som lokomotiv. Det skal bygges ut i en rekke andre land – blant annet i enorme Kina.

NTV har satset på DVB (Digital Video Broadcasting) , som er ett av flere innbyrdes inkompatible systemer for bakkebasert digitalt TV. Allerede fra dag 1 vil de også kunne tilby digital radio. Og i forlengelsen av DVB finnes DVB-H (H står for Handheld), som blant Nokia satser sterkt på til mobilt TV.

Kast MPEG2-dekoderen!

NTV har valgt MPEG-4 som komprimeringssystem, noe som innebærer at de som har kjøpt MPEG-2 dekodere i utlandet eller via nettet ikke kan bruke dem lenger når det norske nettet åpner uofisielt. Hittil har det vært spredte prøvesendinger i MPEG-2, som enkelte med USB-mottakere for PC har hatt glede av.

Disse kan nå bare kastes, eller til nød spares til neste utenlandstur. Det gjør kanskje ikke så mye, for de koster bare hundrelapper. Verre er det at NTVs dekodere vil koste 1500 eller mer.

Dyrt å være først

Norge blir trolig det første landet i verden som tar steget rett til MPEG-4. Andre land, som Sverige, må nøye seg med MPEG-2 foreløpig. Fordelen med MPEG-4 er at det gir bedre muligheter for HD TV med bilder i høyere bildekvalitet enn DVD (som jo bruker MPEG-2), og/eller langt flere kanaler.

Ulempen er at svært få produsenter kan levere MPEG-4 utstyr, og de som kan det tar fett betalt fordi teknologien er ny og lite utbredt i kringstingssammenheng (men derimot sværrt vanlig i PC/Mac/Internett-sammenheng).

Kopisikring fra Hollywood

For å skape ytterligere forvirring satser Hollywood på sine egne systemer for koding og dekoding av film på HD DVD og Blu-ray. Disse HD-formatene blir dermed ikke kompatible med NTVs digitale verden. Om dette får noen praktisk betydning, gjenstår å se. Men mye tyder på at Hollywood på sikt ønsker HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) også når de lisensierer sine filmer ut til TV-stasjonene og de digitale videokioskene av den typen vi får i Norge med NTV Pluss.

Det er i og for seg prisverdig at medie-Norge digitaliseres. Men enden på visa kan bli at Norge i sin iver etter å være i forkant blir sittende på sidelinja med optimale, men unødig dyre løsninger. Og ikke minst med helt unødvendige, doble luftbårne distribusjonsnett for henholdsvis radio og TV. Dette mens de aller fleste nyter både film, musikk, TV, radio via Internett. Trådløst på veien eller i stua via kabel i veggen.

Stikkord: lydogbilde