Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Framtidas digital-TV i Europa kan bli basert på torrents. (Ill.: btelevisions.com)

Alt analogt skal vekk!

NTV satser på rask utrulling av det digitale TV-nettet. Er du heldig, kan du få 50 kanaler på hytta.

I september 2007 starter utrullingen av Digitalt bakkenett. Allerede i desember 2008 er det planlagt at utbyggingen skal stå ferdig. Dermed kan 95 prosent av norske husstander og 70 prosent av hyttene få inn digital-TV i HD-kvalitet.

NRK eneste gratiskanal

Norges Televisjon, selskapet som står bak, er eid av NRK, TV2 og Telenor. TV2 har tidligere sagt at seerne må regne med å betale for å få tilgang til TV2 i det digitale bakkenettet. Dermed er NRKs kanaler de eneste som blir gratis.

Rogaland vil være første distrikt ut. Der åpnes det digitale nettet i september 2007, mens dagens analoge nett skrus av i mars 2008. Innen den tid vil alle rogalendinger måtte kjøpe seg en digital mottakerboks eller en TV med innebygd digital tuner (IDTV) dersom de fortsatt vil ha TV-signaler.

Vil sende TV2 og TV3

TV-eiere med kabel-TV eller parabol vil ikke behøve noen digital mottakerboks da disse nettene allerede er klargjort for digital-TV. Tar du derimot inn signalene via antenne, er det ingen vei utenom.

Når bakkenettet åpner, vil kapasiteten være på 18-20 kanaler. Antallet kanaler vil øke etter hvert som kapasiteten blir bedre. NTV satser på å få mange kunder de første årene, blant annet at de i motsetning til parabolselskapene satser på å formidle alle de store, norske kanalene. Samarbeidet mellom TV2 og Telenor-eide Canal Digital har hittil gjort at eiere av paraboler fra Telenor-konkurrenten Viasat ikke har kunnet få inn TV2.

Vil dekke båttrafikken

På samme vis har ikke eiere av Canal Digital-paraboler fått tilgang til Viasat-eide TV3. NTV tar sikte på å tilby begge disse kanalene i det digitale bakkenettet.

I tillegg til 95 prosent av husstandene og 70 prosent av hyttene i Norge, satser NTV også på å nå ut til store deler av båttrafikken langs norskekysten.

Stikkord: lydogbilde, nrk, telenor