Hopp til navigasjon Hopp til innhold
NEKTET: Kritiserer du nettleverandøren AT&T kan du teoretisk sett bli nektet å være kunde. (Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

Vil ha verdens-DRM

New Zealands regjering vil ha samme standard for digitale rettigheter over hele verden.

New Zealand har nå laget retningslinjer for å forsikre seg mot at statens informasjonssikkerhet ikke blir kompromittert av Trusted Computing- og DRM-standarder. Kritikere mener dette kan ta knekken på OpenSource.

I retningslinjene, som blant annet er utarbeidet i samarbeid med IBM, Hewlett-Packard og Microsoft, tar New Zealands regjering til orde for at myndigheter verden over implementerer felles standarder for Trusted Computing og DRM.

– Døden for OpenSource

Forkjempere for OpenSource er svært lite fornøyd med tiltaket. De påpeker at det betyr slutten for OpenSource dersom utviklere må lukke sine standarder og tilpasse sine produkter til DRM-standarder brukt av programgiganter som Microsoft.

– Ved å slippe DRM over dørstokken sier New Zealands regjering at innbyggere og selskaper blir nødt til å kjøpe dyre programvarelisenser fra utenlandske selskaper for å kunne kommunisere med myndigheter, skriver Cory Doctorow i BoingBoing.

DRM – ikke bare musikk

DRM står for Digital Rights Management. Dette kan ha mange former og funksjoner. Mange myndighetsorganisasjoner bruker dette allerede for å sikre seg mot informasjon på avveie. I dag forbinder vi DRM i hovedsak med kopierings- og bruksrestriksjoner på musikk og film, men dette er bare en liten del av et stort bilde.

Kilde:
ZDNet

Stikkord: itavisen, programvare