Hopp til navigasjon Hopp til innhold
zxcvzxdbvxcb

– Vista kan knekke internett

Enkelte fagpersoner mener Windows Vista vil føre til så stor belastning på nettets DNS-servere at vi risikerer total kollaps.

Windows Vista til være den første Windows-versjonen som støtter IP versjon 6, en ny standard for IP-adresser på internett. Paul Mockapetris, regnet som oppfinneren av DNS (Domain Name System), tror dette kan føre til total kollaps på nettet.

Støtter to IP-versjoner

DNS er fundamentalt for internetts funksjon. Det oversetter domenenavn som www.itavisen.no til den faktiske numeriske IT-adressen. DNS-servere driftes i hovedsak av nettleverandører, hosting-selskaper og store selskaper med egne nettverk.

Introduksjonen av IP versjon 6 skal gi flere IP-adresser. Dagens system, IP versjon 4, er nesten fulltegnet. IP versjon 6 skal også gi et enklere system og redusere behovet for oversettelse av nettverksadresser. Dette vil igjen minske problemet med inkompatibilitet.

– Som å surfe i sirup

Problemet med Windows Vista er at operativsystemet vil sende doble sett med forespørsler til DNS-serverne, én forespørsel for hver IP-versjon. Mange frykter at dette vil knekke et DNS-system der kapasiteten allerede er utnyttet maksimalt.

Mockapetris er blant dem som frykter at Vista vil føre til trafikkork på internett.
-Dersom du kjører Vista, dobles DNS-trafikken din, og vi risikerer skikkelig kladdeføre over hele nettet, sier Mockapetris til News.com

Avviser problemstillingen

Andre eksperter er ikke enige i Mockapetris’ analyse. Microsoft avviser problemstillingen, mens andre spekulerer i at krisemaksimeringen skyldes at Mockapetris er involvert i et selskap som selger DNS-produkter. Atter andre vedgår at Vista vil føre til en økning i DNS-trafikken, uten at de tror på de konsekvensene Mockapetris forespeiler.

Stikkord: internett, vista, windows