BIBLIOFIL:  Google Norge lanserer boksøk på norsk.

Annonse


Tidsmaskin fra Google

Heretter kan du – med Google News Archive Search, få opp treff fra trykte publikasjoner helt tilbake til 1700-tallet. Lurer du på hva folk egentlig mente om 1. verdenskrig i 1914, kan du nå søke etter de opprinnelige avisartiklene.

Nyheter fra verdens avisarkiver

Blant Googles samarbeidspartnere i dette prosjektet er amerikanske New York Times og britiske The Guardian. Disse har åpnet sine arkiver for digitalisering. I tillegg er flere nyhetsportaler, tjenester som samler nyheter fra flere kilder, inkludert. Det totale antall kilder er en forretningshemmelighet.

Ifølge Google vil søkeresultatene komme opp gruppert etter relevans, uansett om det er snakk om gratis- eller betaltjenester. Google benekter at søkemotoren vil prioritere resultater fra foretrukne partnere. I søkeresultatet vil det bli oppgitt hvor mye det koster å få tilgang til hver enkelt artikkel.

Glede og bekymring

Det vil også bli mulig å søke med tidslinje i den nye søketjenesten. Det vil si at en som er interessert i den første månelandingen vil få opp en tidslinje der 1969 er markert som et nøkkelår, men at også andre år der det er foretatt månelandinger eller skrevet mye om dette vil være understreket.

Annonse
Tidligere denne måneden har Google annonsert at de har gjort mange av verdens litterære klassikere tilgjengelige for gratis nedlasting og utskrift. Nå vil de også tilgjengliggjøre verdens nyhetsarkiver. Mens forskere applauderer den økte tilgjengeligheten, vekker det også bekymring i enkelte kretser at Google kontrollerer så mye informasjon.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse