Hopp til navigasjon Hopp til innhold
DEN SKAL TIDLIG KRØKES: Elektronisk Forpost Norge slipper barnebok om DRM-styggedommen. (Ill.: EFN Norge)

Gir ut barnebok om kopisikring

Elektronisk Forpost Norge (EFN) gir nå ut barneboken Grisen og Kassen, som omhandler fildeling og kopibeskyttelse.

Grisen og Kassen er oversatt fra amerikansk, der originaltittelen er The Pig and the Box. Kort fortalt handler boka om en gris som finner en magisk kasse som kan kopiere alt. Gris blir redd for at vennene hans skal misbruke kassa, og nekter derfor vennene sine å dele de kopierte grønnsakene med andre.

– Alle blir gladere av å dele

Deretter går alt galt for Gris. Vennene hans blir sure, og hans egne produkter blir ødelagt. Når gris bestemmer seg for å dele fritt, blir imidlertid alle glade igjen.

Grisen og Kassen er gitt ut under en Creative Commons-lisens, som betyr at den kan deles og videredistribueres fritt, også i kommersielt øyemed. Alle interesserte biblioteker kan også innlemme boken i sine samlinger gratis.

DRM, eller Digital Rights Management er omstridt teknologi som film- og platebransjen bruker til å beskytte sine produkter mot kopiering. DRM kan for eksempel bety at en sang kjøpt på iTunes bare kan spilles på iPod-spillere, eller at du enkelte CD-er ikke lar seg spille av på PC. Her kan du lese mer om DRM

Her kan du laste ned Grisen og Kassen.
Her kan du laste ned boka på engelsk.

Stikkord: fildeling