Hopp til navigasjon Hopp til innhold
_MG_7161b (Ill.: Per Ervland)

Skal bombe Europa med HD-DVD

IFA-rapport:: «Jarhead», «Mission Impossible» og «Lethal Weapon» skal selge HD-DVD i Europa før jul.

BERLIN (ITavisen.no): På fjorårets elektronikkmesse i Berlin hadde Blu-ray alle essene i ermet. I år er det konkurrentens tur. Først kunne Toshiba presentere den første HD DVD-modellen for det europeiske markedet, HD-E1 til 5000 kroner. Så var det HD DVD Promotion Groups tur til å presentere planene for formatet framover.

Hundrevis av filmer

Og de er ikke snaue. Både Paramount, Warner, Studio Canal og Universal kunne love 40 titler allerede i høst. Og ytterligere 55 kommer på vårparten i 2007. Totalt finnes det nå 300 titler på verdensbasis. Det finnes til sammenligning et 30-talls Blu-ray titler så langt, med ca. 50 planlagt i løpet av høsten.

En av dem er Mission Impossible 3, som faktisk lanseres parallelt på standard DVD, Blu-ray og HD DVD. HD DVD-utgaven helgarderer, med standard DVD som tillegg i pakken. Prisen skal heller ikke være stort høyere enn dagens DVD.

<b>EUROPAS FØRSTE:</b> Toshibas HD DVD-spiller HD-E1. <i>Foto: Per Ervland</i>
(Ill.: Per Ervland)

Misfornøyde kjøpere

Microsoft er med på HD DVD-laget. De kunne her i Berlin vise fram HD DVD-spilleren for Xbox 360. Det er et rent filmprodukt. Det er foreløpig ingen planer om å lage spill for det nye formatet.

Microsofts Amir Majidimehr kunne presentere en oppsiktsvekkende undersøkelse om brukererfaringene med Blu-ray kontra HD DVD. I følge undersøkelsen er hele 76 prosent av de såkalte «early adopters» som har investert i Blu-ray-spillere så misfornøyd at de vilo levere spillerne tilbake.

Gå inn i filmen

Mens bare 10 prosent av amerikanere som har kjøpt HD DVD mener det samme. Bare 24 prosent av Blu ray-eierne er fornøyde, mens 83 prosent av HD DVD-eierne er det. Vi har mistanke om at dette skyldes at det faktisk er mulig å få tak i filmer til HD DVD-spillerne, mens du omtrent må være sjef i Sony for å få tak i en Blu-ray-film.

Bortsett fra 1080 linjers progressiv (1080p) bildekvalitet (som vel å merke bare støttes av et fåtall TV-er) skal HD DVD selgers med såkalt In Movie Experince (IME). Det vil si interaktive menyer, spill og opplevelsesmoduler som er mye mer avanserte enn det som finnes av ekstramateriale på dagens DVD.

Hollywood styrer

Blant annet vil du kunne se regissøren når han eller hun kommenterer filmen, ikke bare et lydspor. Og du vil kunne utvikle spill som minner om de som selges separat for Xbox og Playstation.

I Blu-ray-leiren har det vært mye fokus på lagring og brenning av disker opptil 200 GB. HD DVD-leiren snakker overhodet ikke om dette, på tross av at de har IT-industrien med Microsoft og Intel i spissen bak seg.

Tvert om handler alt om Hollywood. Kanskje fordi de vet at mediets framtid helt og holdent avhenger av hva det fylles med.

Stikkord: lydogbilde