Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Markedsdirektør Chris Taylor i Roxio Sonic (Ill.: Per Ervland)

Brenn Hollywood-filmen selv

Folkene bak Toast og Easy CD Creator starter nå med nedlasting.

BERLIN (ITavisen.no):Roxio er et kjent navn for alle som brenner CD- og DVD-plater på PC og Mac. Etter at selskapet for to år siden ble kjøpt av studioproffselskapet Sonic Solutions har de endret navn til Roxio Sonic.

Nå utvider selskapet fra å være en ren leverandør av programvare til å bli en aktør i nedlastingsmarkedet. Gjennom Roxio Venue skal de hjelpe Hollywood å tilby en mengde filmer det ikke lønner seg å selge på DVD.

Videokiosk og godstol

– Vi ser for oss to ulike løsninger. Den første er nedlasting direkte til folks PC-er hjemme. Den andre er videokiosker der du får brent en kopi du tar med deg hjem, sier markedsdirektør Chris Taylor i Roxio Sonic til ITavisen.

Taylor sier at det vil ta omtrent 15 minutter å brenne en DVD-kopi i videobutikken. Det forutsetter at filmen, som er i full DVD-kvalitet og fyller en hel dobbeltlags DVD på 9 GB, allerede er lastet ned fra filmselskapets server.

Knekt kryptering

Kjempefilene vil være kopisikret med CSS (Content Scrambling System) – det samme systemet som norske Jon Johansen bidro til å knekke.

– Filmbransjen vil få like god eller bedre kopisikring som i dag. Både vi og de er naturligvis klar over at det ikke er umulig å kopiere. Men det viktigste er å bidra til at mennesker som allerede er ærlige forblir det, sier Taylor litt kryptisk.

Han kan imildertid ikke svare på om den forhatte regionskodingen vil bli beholdt.

– Jeg kan ikke snakke på vegne av filmselskapene. Det får du avgjøre.

Brukes av pirater

Det er ingen hemmelighet at Roxios programvare for en stor del blir brukt til å ta ureglementerte kopier av kommersielle produkter. Og selv om deres programvare ikke fjerner kopisikringen, finnes det nok av gratis programvare på nettet som gjør nettopp det.

– De som vil ha en kopi av noe de allerede har kjøpt, må fortsatt bruke Toast eller Creator, sier Davis.

Davis kunne heller ikke love at det vil bli mulig å laste ned mobile formater til iPod og andre bærbare videospillere.

Stikkord: lydogbilde, programvare