Hopp til navigasjon Hopp til innhold
STENGER UTE:Ærverdige New York Times blokkerte britiske brukere fra å lese en artikkel om terrorplaner i deres eget hjemland.

Nettavis blokkerer utlendinger

Ærverdige New York Times skaper debatt rundt åpenhet på nett etter at de blokkerte britiske brukere fra å lese en artikkel om de pågående terroravsløringene i Storbritannia.

Årsaken skal være at artikkelen inneholdt opplysninger, blant annet navn på mistenkte, som er forbudt ved lov å publisere i Storbritannia. Britiske domstoler forbyr identifisering av mistenkte før dommen er falt.

– Artikkelen er utilgjengelig

I den siste tiden har det vært mange skriverier om en angivelig sammensvergelse for å sprenge fly mellom USA og Storbritannia. I den forbindelse er det blant annet innført strenge restriksjoner på håndbagasje på fly.

Mandagens utgave av New York Times inneholdt en detaljert gjennomgang av etterforskningen i saken. Denne inneholdt altså informasjon som britiske domstoler forbyr hjemlandets aviser å publisere. Blant annet var det skrevet om selvmordsvideoer og utstyr til bombeproduksjon politiet skal ha funnet. Artikkelen var godt synlig på avisens forside, mens britiske lesere som forsøkte å klikke seg inn på den, fikk beskjed om at ”artikkelen er utilgjengelig”.

– Internett umuliggjør forbud

Denne typen forbud har vist seg langt vanskeligere å håndheve nå da internett seiler opp som en stadig viktigere nyhetskanal. Britiske advokatfirmaer påpeker at ingen utenlandske medier hittil er siktet for ringeakt for retten etter å ha brutt domstolspåbudet, men at man ikke kan utelukke at dette kan skje i fremtiden.

Nå går debatten høyt i pressemiljøene, etter at også britiske medier publiserte detaljer fra New York Times-artikkelen. Motstanderne av domstolspåbudet mener at internetts fremvekst gjør det utdatert, og at en slik IP-sperring som den New York Times gjennomførte, bare virker mot sin hensikt ved å pirre nettbrukernes nysgjerrighet.

Historisk sperre

New York Times forsvarer sin handlemåte med at de nå kan si at de har gjort alt i deres makt for å hindre britiske lesere i å få tilgang til artikkelen, selv om de på ingen måte kan garantere at tiltaket er effektivt.

Det er første gang i New York Times’ historie som nettavis at et slikt tiltak skal ha blitt satt i verk.

Kilde:
News.com

Stikkord: internett